{ "title": "Ağustos Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/agustos-bocegi.jpg", "date": "20.01.2024 02:54:05", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ağustos böceği, böcek türleri arasında Hemiptera takımındaki ağustos böceğigiller familyasından olan böceklerin adıdır. Sıcak bölgelerde kendilerine has koro halindeki ötüşleriyle kendilerini belli ederler. Değişik türleri bulunmaktadır. Ankara bölgesindeki türleri dişbudak ağustos böceğidir. Latin Amerika ülkelerinde, Malezya, Çin, Burma ve Kongo ülkelerinde böceklerin besin olarak kullanılması söz konusudur. Yiyecek olarak daha iri boyda olan dişileri tercih ederler. İnsanları genellikle bitkilere ve ağaçlara yaklaştığında ısıran ağustos böceklerinin bu ısırıkları tehlikeli değildir. Bu böcekler masallara, çizgi filmlere konu olmuştur. Daha çok tembellikleri ön plana çıkarılmıştır. Böceklerin en bilinen özellikleri ise ötüşleridir.

Ağustos böceğinin bilinen özellikleri nelerdir?

Bu böcekleri herkes ötüşleriyle tanımaktadır. Genellikle erkek olanları öterler. Neden öttükleri hakkında kesin bir bilgi olmasa da uzmanlar çiftleşme döneminde erkeklerin dişileri çağırmak için öttüklerini söylerler. Erkekler karın zarını titreştirerek duyduğumuz vızıltılı sesi çıkarırlar. Çekirgelerin de buna benzer ses çıkarmasına rağmen, ağustos böcekleri ile aralarında akrabalık yoktur. Bu nedenle çekirge ile ağustos böceği birbirine çok karıştırılır. Ağustos böceklerinin zara benzer saydam olan iki çift kanadı vardır. Bu yüzden gece kelebeklerini andırırlar.

Ağustos böceği masallarda, hikayelerde her zaman tembelliğiyle ön plana çıkarılmıştır. Bu yüzden halk arasında tembel oldukları düşünülür. Ancak hikayelerde anlatılan yeşil çekirgedir. Ağustos böceklerinin yaşam süresi birkaç hafta sürer. Bu süre genellikle Ağustos ayı olduğundan, bu isimle anılırlar.

Bu böceklerin dünya üzerinde bulunan 2000 kadar türü vardır. Bu sayı böcek türü açısından oldukça fazladır. Dişi böcekler ağaçlardaki ince dallara açtıkları küçük yarıklara yumurtalarını bırakır. Kırılan yumurtalardan çıkan yavrular toprağa düşerek gömülür. Toprak altında ağaç köklerinin öz suyunu emerek, burada yıllarca yaşam sürebilirler. Bu süre bazı türler için 17 yıl kadar olabilir.

Ağustos böceğinin toprağın altında uzun süre yaşama özelliği vardır. Ancak burada bulunurken kanatları olmaz. Böceklerin kanatlanması aniden olur. Kanatlanmadan sonra binlerce böcek yeryüzüne çıkar. Ancak yeryüzünde yaşam süreleri sadece birkaç haftadır. Bu yüzden böceklerin asıl yaşamı toprak altında geçer. Kanatlandıktan sonra yeryüzüne çıktıklarında, diğer hayvanlar için yem haline gelirler. Bu süreçte ise koro halinde öterler.

Ağustos böcekleri tüm gün ötebilirler. Ötmeleri sırasında yemek de yiyebilirler. Çünkü ötmeleri ağızdan olmaz. Erkeklerin yan taraflarında ve kuyrukta ses çıkarabilme organı bulunur. Bu bir davula benzer. Kaslarını hareket ettirerek, titreşme yaratırlar ve bu organla vızıltı sesini çıkarabilirler.
" } ] }