{ "title": "Alman Hamam Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/alman-hamam-bocegi.jpg", "date": "20.01.2024 15:50:07", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Alman Hamam Böceği, Tüm hamam böcekleri arasında en hızlı üreme özelliğine sahip olan Alman hamam böcekleri 1.5 cm ile 3 cm arasında boy uzunluğuna sahiptir. Genellikle kahverengimsi sarı renktedir. Sırtında iki çizgi halinde sarı izler vardır. Diğer hamam böcekleri gibi oldukça geniş bir yaşam alanına sahip Alman hamam böcekleri türünün özelliklerine bağlı olarak nemli ve ılıman yerlerde yaşarlar.

Eklem bacaklılar familyasına ait olan Alman hamam böcekleri yılda yalnızca bir kez çiftleşir ancak bu çifleşmeden çok sayıda yavru dünyaya gelir. Yavruların kuluçka süresi yaklaşık yirmi gündür bu nedenle oldukça hızlı çoğalırlar. Dişi Alman hamam böceği yumurtalarını duvar çatlaklarına, parke altlarına, petek aralarına, duvar diplerine yani kuytu olarak sayılabilecek her yere bırakabilirler.

Dişi Alman hamam böceği erkeğine göre biraz daha büyüktür. Kanatları vardır ve kısa mesafelerde uçabilirler. Her dişi hamam böceği tek seferde yirmi ile elli arasında yumurta bırakır ve yumurtalar oldukça hızlı gelişerek yaklaşık kırk gün içinde erişkin hale gelirler. Tek başına bir Alman hamam böceği bir yıl içinde 35.000 adet yumurta bırakabilmektedir. Alman hamam böceklerinde toplam yaşam döngüsü ise bir yıldır.

Alman Hamam Böceği Beslenmesi

Yaşam alanı olarak evleri, mutfakları, kafe ve lokantaları, gemi ve gemi odalarını, elektronik cihaz motorlarını, gıda depolarını ve duvar çatlaklarını tercih ederler. Genellikle beslenme için geceyi beklerler. Her türlü yemek, içecek ve ölmüş haşere ile beslenirler. Ayrıca beslenmesini tamamlamış olan hamam böceği arkasında dışkı ve salgı bırakarak diğer böceklerin beslenmesine ve yuvalarının yerlerinin saptanmasına yardımcı olurlar.

Diğer türlerde olduğu gibi Alman hamam böceğinin de beyni ayaklarında yer almaktadır. Bu nedenle başı koparılan bir hamam böceği bu şekilde iki haftaya kadar yaşayabilir ancak ağzı olmadığı için beslenemez ve ölür. İnsanlara göre oldukça dayanıklı yapıya sahip olan hamam böcekleri bir ay hiçbir şey yemeden aktif halde yaşayabilirler. Radyo aktif ışınlara insanlara göre 6 ile 15 kat daha dayanıklıdırlar.

Gruplar halinde yaşayan Alman hamam böcekleri ılıman ve nemli olan her türlü bölgeye kolaylıkla uyum sağlamaktadır. Dünya üzerinde 300 bin yıldır yaşamını sürdürebilen bu böcek türü birçok hastalık için de taşıyıcılık görevi üstlenmektedir. Özellikle verem, tifo, kolera ve mantar hastalıklarının yayılmasında oldukça etkilidirler. Ayrıca gıda zehirlenmesi büyük oranla bu böcekler yüzünden yaşanmaktadır. Bu neden ile böceklerin gece ortaya çıktığı gerçeği göz önünde bulundurularak açıkta yemek ve gıda maddesi bırakılmamalı, çöpler evlerin içinde biriktirilmemeli ve düzenli olarak her yıl böcek ilaçlaması yapılmalıdır.
" } ] }