{ "title": "Bit Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/Bit-Bocegi-58.png", "date": "21.01.2024 17:19:59", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Bit böceği, bitler phthiraptira grubundan kanatsız böceklerdir. Her tür kuş ve memelilerde yaşayan zorunlu parazitlerdir. Çiğneyici bit böcekleri konakladığı canlının tüyleri arasında yaşar ve deri artıklarıyla beslenmesini sürdürür. Emici bit böcekleri ise konakladıkları canlının derisini delerek, kan ve diğer salgılarla beslenirler. Tüm hayatlarını konakladıkları canlı üzerinde geçirerek, yumurtalarını konakladıkları canlının kıl ve tüylerine bırakırlar. İnsanlar üzerinde yaşayan bit böcekleri, baş, vücut ve kasık biti olmak üzere 3 çeşittirler. Vücut biti bilinen herhangi bir böceğin en küçük haline sahiptir. Bit böcekleri mikroskopla incelenen ilk böceklerden biri olma özelliğine sahiptir.

Bit böcekleri hakkında genel bilgi

Bit böcekleri sanıldığı gibi pis insanlara daha kolay bulaşmaz, bit temiz insanlara da bulaşır. Bit böceği ense ve kulak arkasındaki kaşıntı ile kendini belli eder. Biti erken fark etmek temizlenme açısından daha kolay olur.

Ergin bit böcekleri 2-4.3 mm uzunluğunda, kanatsız ve yassı şekilli canlılardır. Bit böceklerinin renkleri beyaz ve gri renkler arasında değişir. Bacak uçlarında kancaya benzeyen pençeleri bulunur. Memelilerden ve kuşlardan beslenen parazitlerdir. İnsanlarda yaşayan bitler elbise kıvrımlarına ve dikiş aralarına yerleşerek oradan deriye geçiş yaparlar. Kuşlardaki bitler ise bakıcılarına geçmektedir. İnsan bitleri genelde ense kökünde, kulak arkasında ve saçlarda bulunur. Bit böceklerinin yumurtaları olarak bilinen sirkeler salgıladıkları özel bir sıvı saçlara sıkıca yapışırlar. Sirkeler beyaz renge sahiptir. İnsanlarda görülen vücut biti saç biti kadar yaygın değildir. Ayrıca vücuda yerleşen bit böceklerinin hastalık taşıyıcısı oldukları bilinmektedir. Saç bitleri maksimum 100 yumurta üretirler, vücut bitleri ise 200 kadar yumurta üretir.

Emici bit böcekleri

Boyları 0.5-5 mm arasında değişir. Başları dar gövdeleri oval ve düzdür. Emici bit böceklerinde göz çukuru yoktur, gözler ya çok küçük ya da eksiktir. Antenleri 3-5 bölüm halindedir. Başlarına geri çekmek sureti ile oynatabildikleri ağızları ile delme ve emme işini yaparlar. Emici bit böceklerinde ağız parçaları, dişli bir hortumdan oluşur ve bu hortumun içi keskin bir silindir şeklinde tükürük kanalı ve beslenme kanalından oluşur. Göğüs bölümleri kaynaşık halde, karın bölümleri ayrık vaziyette 6 bacaklı olup, her bir bacağın ucunda da büyük birer pençe bulunur.

Çiğneyici bit böcekleri

Bu bit böcekleri yassı şekilli uzunlukları 0.5-6mm'dir. Vücut şekilleri emici bit böcekleri ile aynıdır. Başları göğüs kısımlarından daha kalındır. Göz yapıları birleşiktir. Ağız çiğnemek için muhteşem şekilde uyarlanmıştır. Antenler 3-5 arasında değişip bacaklar kısa ve sağlamdır, bacaklarda bir ya da iki pençe bulunur. Konakladıkları canlının saç ya da tüy rengine göre renk alırlar. Çiğneyici bitlere leşçide denir. Çünkü tamamen artıklarla beslenirler.

Bit böcekleri konakladıkları yerden çıkarıldıkları zaman uzun süre hayatta kalamazlar. Bitin rengi soluk bejden griye kadar çeşitli tonlarda olabilmektedir. Ayrıca kanla beslenen bir bit ise renk oldukça koyu haldedir.
" } ] }