{ "title": "Böcek Çeşitleri", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/bocek-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 23:28:05", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Böcek çeşitleri, Böcekler (İnsecta), Eklembacaklılar (Arthropoda) Ailesinin bir sınıfıdır. Böceklerin yapısını, fizyolojisini, anatomisini, çevre ile olan ilişkilerini, üreme ve gelişmelerini ve bunlara karşı mücadele etme metodunu inceleyen bilim dalı Entomolojidir. Bu varlıklar yeryüzünde bulunan hayvan türlerinin yaklaşık olarak 4/3'ünü oluşturmaktadır. Araştırmalar sonucu 800 binin üzerinde tür, tür araştırmalarının devam ettiğini ve listeye yeni türlerin de eklendiği uzmanlar tarafından belirtilmekte. Bu canlıların dünyanın her yanında yasadıkları tespit edilmiş, özellikle okyanuslardan, kutuplarda kadar her ekosistemde ayakta kalmayı başaran canlılar oldukları görülmüş. Çeşitli kültür bitkilerine yaptıkları zararlar dolayısı ile ekonomik önem taşırlar.

Ekonomik önem taşıdıkları sebebiyle böceklere sadece zararlı gözüyle bakmak yanlış olur. Böcek türleri insan gıdası olan bitkilere ve depolanmış yiyeceklere, giyeceklere zarar vermektedir. İnsanlara faydalı hayvanlarda asalak olarak da bulunmakta olup tehlikeli hastalıkları taşımakta iseler de gıdalarımızın en kıymetlisi balı ve giyeceklerimizin en pahalısı olan ipeği bize sundukları da bilinmekte. Severek yediğimiz sebze ve meyvelerimizin meydana gelmesi için oluşumunda çiçekleri tozlaştırma görevi üstlenen böceklerdir Birkaçını sayarsak bunlar şunlardır.
Artık maddeleri yiyerek te, çevreyi sessizce temizleyen yine böceklerdir. Ayrıca zararlı böcekleri yiyerek ya da parazitle yerek aşırı derece çoğalmasını önleyenler yine böceklerdir.

Böcek Çeşitleri

Karınca

Genelde 2 - 4 mm büyüklüğünde kırmızıdan siyaha, siyahtan kahverengiye kadar renk tonlarında karınca türleri vardır. Kanatlı karınca türü ise diğer karınca türlerinden farklı olarak göze çarpmaktadır. Bunların da boyu 5 - 8 mm uzunluğunda kahverengi oldukları, 2 adet uzun kanatları vardır. Yuvalarını su ve yiyecek kaynaklarının yakınına yaparlar ve rotaları bu eksendedir. Ev içinde görülenler genelde işçi karıncaların yiyecek aramalarından kaynaklıdır. Çatlaklar ile süpürgelikler, deliklerde. Saksı içlerinde yuvarlanırlar. Koloniler halinde yaşarlar, taşıdıkları hastalıklar ise salmonellosis ve staphilacoc'dır.

Örümcek

Bu türler parazitlenmezler ve hastalık bulaştırmazlar, yağmacılıkla, böcekleri yiyerek beslenirler, türleri çoktur. Boyları türe göre değişmektedir, Bazı türlerin insanları sokması sonucu zehirledikleri görülmüş. Isırdıkları yerde birbirine yakın 2 noktacık izi bırakırlar, sokulan yerde yanma, kaşıntı bunla ilişkili ağrı ve şişkinlik baş gösterir. Vücutta bitkinlik, titreme meydana getirir. Bazı sokmalar dada nabız artması ve soğuk terleme görül düğüde olmuştur Evlerde yuvalandıkları yerler genelde loş karanlık ve nemli yerlerdir.

Karasinek

Bu türler 0,5 - 1 cm boyunda siyah, gri renktedirler. Çöp ve gübre gibi nemli organik madde bulunan yerlerde ve buralara 100 - 150 tanesi yığın halinde yumurta bırakırlar. Çıkan larvalar organik maddelerle beslenirler ve sıcak havada ortalama 7 - 8 günde sinek olarak uçar. Çok çabuk üremekle bilinirler, her türlü gıda ve çöp atıklarıyla beslenirler ve ortalama 3 km uçarak çevrede insanların yaşadığı her yeri istila ederler ve vücutların çok çeşitli hastalık mikropları taşıdıkları için her dolaştığı nesneye mikrobu bulaştırırlar. Zira her 5 dakikada bir gezdiği yerlere dışkısını bırakır. Kolera, hepatit, diare, gıda zehirlenmesi, çocuk felci, selmonellosis ve verem başlıca taşıdıkları hastalık mikroplarıdır. Bu hastalıkların bulaşmasında büyük rolü vardır.

Arı

Arıların boyu ise 0,5 - 2 cm arasında değişmektedir, renkleri ise Altın sarısı ve kahverengi dalgalıdır Bal ve eşek arısı gibi türleri de vardır. Duvar deliği, ağaç kovuğu, çatı arası gibi yerlerde petek yuva yaparak yerleşirler. Grup halinde yaşar çiçeklerden polen ve nektar toplar, depolarlar kışın bununla beslenirler insanları ısırdıkları olur ve vücutta alerjik reaksiyona sebep olurlar.

Güve

3 mm boylarında küçük oval şeklinde böceklerdir. Bunlar insanlara zarar vermezler daha çok kişisel eşyalara, giysilere zarar verirler. Güveler hayvan kılından yapılmış her türlü eşya üzerine yerleşirler ve yerler Örnek Kaşmir, yünlü, ipekli giysiler.
" } ] }