{ "title": "Böcek İlaçlama", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/bocek-ilaclama.jpg", "date": "20.01.2024 06:52:00", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Böcek İlaçlama, Senenin hemen hemen her ayında hayat sürdüğümüz evlerde, bahçelerde, parklarda böceklerle karşılaşmaktayız. Bu durum sağlığımızı tehdit etmektedir. Hem çocuklarımız için hem de kendimiz için endişe duymaktayız bunu önlemenin yollarından biri de ilaçlama yöntemidir. Yeri gelince bu ilaçlamaları kendi yöntemlerimizle yapmaktayız yeri gelince de bu ilaçlama işini ilaçlamada Uzman insanların yapmasına izin vererek çevremizdeki böceklerden çok kısa bir süre sonra kurtulmaktayız. Fakat kendi yöntemlerimizi pek tavsiye etmiyoruz çünkü yanlış kullanımları insanların sağlığına zarar vermekteyiz. Haşere çeşitlerine karşı olarak onların yok edilmesinde kullanılan kimyasal ilaçların doğru kullanılmadığı için insanların zehirlenmelerine neden olduğu görülmüştür. Uzman kişiler tarafından yapılan yöntemlerde bireyleri ve çevreyi korumayı gaye edinen ilaçlarla bu işlem yapılmaktadır. İlaçlamaları şu şekillerde yapıyorlar: jel ilaçlama şeklinde, sıvı şeklinde bazıları kokulu ve bazıları da kokusuz olarak ilaçlama yapılıyor ve bu işlemler kısa bir zaman iççin de yapıldığından. Çevremizde, bahçemizde, evimizde veya parklarda en çok görülen böcekler şunlardır:
Evlerimizin özellikle de mutfaklarımızın baş belası olan karıncalar yine mutfak, lavabo ve banyolarda çok sık rastladığımız hamam böcekleri, bahçelerde rast geldiğimiz salyangozlar, sivri sinekler, keneler, akrep, çıyan, sinek, eşek arıları, bitler, çekirgeler, güveler, yılanlar, kadınların en çok rahatsızlık duyduğu ve korktuğu fareler, kertenkeleler gibi böcekler için ilaçlama yapılmaktadır. Bu böcekler çeşitli sebeplerden dolayı bahçemize, evimize, binamıza, seralarımıza, apartmanımıza ve benzeri yerlere yuvalar oluşturarak günden güne artış göstermektedir. Eğer engel olmazsak artış göstermesi daha çok problemler yaratacaktır. Sadece sağlığımızı tehdit etmeye kalmamakla beraberinde eşyalarımıza da zarar vererek maddi kayıplar olmasına da sebep olmaktadır. Bu böcekler çeşitli şekillerde de zararlar vermektedir. Örneğin dışkılarını ortada bırakmaları, salyalarını sebze ve meyvelerin üzerinde bırakmaları veya bizleri ısırmaları insanların ölümlerine bile sebep olmaktadır. İlaçlama yöntemlerine gelince yanlış biçimde yapılan ilaçlama farklı sonuçlar doğurabilir. Örneğin; hayvanları yok edeyim derken onlara bağışıklık oluşturabilir ve o böcekleri daha güçlü bir duruma getirebilir ya da öldü düşünülen hayvanların, ölmeden çevreye bıraktıkları larvaların oluşumundan sonra aynı problemleri tekrar yaşayabilirsiniz.

Böcek İlaçlama Çeşitleri

Kokulu ilaçlamalar

Böceklerin çok olduğu bilgelerde ve ölmesi kolay olmayan böcek çeşitleri için kullanılan bir metottur. Bu ilaçlamalar sıvı şeklindedir ve çok sert yani keskin bir kokuya sahiptir. Püskürtme metoduyla da yapılabilmektedir. Her türlü böcek için etki veren bir sonucu vardır. Ayrıca hem böcekleri hem de böceklerin yumurtalarını ortadan kaldırmaktadır. Kokulu ilaçlama yapıldığı sırada mekân da insanlar veya ehlileştirilmiş hayvanlar olmamalı, besinlerin üstleri örtülmeli var ise çocuk oyuncakları ortadan kaldırılmalıdır. İlaçlama yapılmasından sonra ilaçlama yapılan mekâna yaklaşık altı saat veya biraz daha fazla girilmemelidir.

Kokusuz ilaçlama

Genellikle açık olmayan mekanlar da yapılması uygundur. Koku yaymadığı için insanların sağlığına zarar yoktur. Önlem alınmasına pek ihtiyaç duyulmaz. Ortada bırakılan yemeklerin üzerlerini örtmeniz yeterlidir. İçerisinde su barındırdığı için püskürtme metoduyla yapılmaktadır. İlaçlama yapılmasının ardından mekânı üç veya dört gün dezenfekte edilmelidir. Kokusuz ilaçlama yöntemi her türlü haşereler için yapılabilir. Fakat ölmesi güç olan böcekler için uygulanması sıkıntı olabilir. Bu böcekler tahtakurusu ve pire için uygulanması zordur. Böceklerle tek başınıza yok etmeniz zordur. Bunun için profesyonel insanların yardımı ile çözülebiliriz.

Jel şeklindeki ilaçlamada

İse uygulanması oldukça kolaydır. İlaçlama yapılırken bireylerin bulundukları yeri terk etmesine gerek yoktur. Günlük hayatlarına devam edebilirler. İnsan sağlığına, evde olan çocuklara, ehilleştirilmiş hayvanlara ve etrafa hiçbir zararı yoktur ve uzun zaman kalıcılığını koruyan bir ilaçlama çeşididir. Bu ilaçlamanın etkisi altı ay kadar sürebilir. İlaçlama görevinden sonra dezenfekte etmeye gerek yoktur. Böceklerin dolaşabileceği kuytu alanlara, kapı kenarlarına, pencere kenarlarına, duvar diplerine, şırınga gibi olan tabancalarla az az dökebilirsiniz ve ilaçlamayı bırakabilirsiniz. Hormonal bir kokuya sahip olan bu jel ilaçlar, böcekleri kendine doğru çeker. Yuvalarında saklanan haşereler bu ilaca karşı dayanıksızdır ve hemen yuvalarından çıkarlar ve bu ilacı yerler. Böcekler bu jel şeklindeki ilaçları yedikten sonra tekrar yuvalarına giderler ve orada yaşamlarını yitirirler. Böcekler birbirlerini yiyerek karınlarını doyurdukları için, ölmüş olan böceği diğer böcekler yiyerek ilaç o hayvanları yiyen böcekleri de etkisi altına alır ve onları da öldürür.

Böcek ilaçlamayı küçük örneklerle, Örneğin okul zamanları olunca en çok korktuğumuz olaylardan bir tanesi ise bitlenmelerdir. Çocuklarımızın başına bit girince neler yapacağımızı bilemeyiz. Yapacağımız ilk iş eczanelerden bit ilacı almak ve bu ilacı çocuklarımızın saçlarını önce ıslatalım ve ardından aldığımız ilacı sürelin on beş veya yirmi dakika bekletelim daha sonra yıkayalım ve ilaç paketinin içindeki tarak ile saçlarını tarayalım. Bu işlemi birkaç defa daha tekrarlayalım ve bu bit sorunundan kurtulalım. Aynı şekilde farelerde evlerimizin, bodrum katlarımızın baş belasıdır. Bunu içinde özel olarak satılan fare kapanlarını kullanabiliriz. Diğer ilaçlara nazaran daha zararsızdır. İnsan sağlığına dikkat etmek en baş görevlerimizden bir tanesidir. Bu yüzden bu ilaçlama yöntemlerini bu işte Uzman insanlar tarafından yapılmasına izin verelim. Sağlığımıza zararı olmayan ilaçlama yöntemlerini kendimiz kullanabiliriz. Bu işleri yapan çok fazla firmalar vardır.
" } ] }