{ "title": "Böcek Isırması", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/bocek-isirmasi.jpg", "date": "19.01.2024 01:49:05", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Böcek ısırması, genellikle ilk anda fazla belirti vermez. Ardından yanma, kaşıntı, kızarıklık gibi etkilerle kendini gösterir. Fazla acı hissetmediğiniz ilk andan sonrası, belki de dayanamayacağınız etkilerle karşılaşabilirsiniz. Böcekler genellikle kan emme amacıyla ısırır. Böcek ısırması sayısı arttıkça vereceği acı, ıstırapta artar. Özellikle evlerde tahta kurusu, pire gibi böceklerde çoklu ısırıklar görülür. Dış ortamdaki böcek ısırmalarına karşı bazı önlemler alınabilir, evde böcekleri temizlemek için bazı tedbirlere başvurabilirsiniz.

Farklı bölgelerde böcek ısırıkları tifüs, sıtma, beyin iltihabı, sarı humma gibi oldukça ciddi hastalıkların toplumda yayılmasına etken olur. Özellikle sıcak, tropik bölgelere gidenler, burada yaşayanlar hastalıklar açısından aşı planlamasına tabi tutulmalıdır. Böceklerden korunmak için önlem alınmalıdır. Böceklerin neden olduğu en belirgin risk ciltteki kızarıklıktır. Böcek ısırdığı zaman kan pıhtılaşmadan kanın akmasına yol açacak bir salya enjekte eder. Bu cildin kızarmasında en önemli etkendir. Ülkemizdeki böcekler bu tür hastalıkları yayma konusunda daha az risklidir. Buna rağmen önlemlerin alınması ihmal edilmemelidir.

Böcekler bazı kişileri diğerlerine oranla daha fazla ısırır. Kişilerinde böcek ısırıklarına karşı verdiği tepkiler yani hassasiyet düzeyleri farklıdır. Genellikle küçük yaştaki çocuklar ile böceklerin daha fazla ısırdığı kişiler daha hassas yapıdadır. Böcek ısırıklarına karşı nadiren tıbbi müdahale gerekir. Ancak kişide nefes almayı zorlaştıran boğaz, dil, ağız şişmesi oluşursa, hiç zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna ulaşmak gerekir. En önemli sorun kişilerdeki böcek sokmalarına karşı meydana gelen alerjik reaksiyonlardır. Bu tür reaksiyonlarda da hemen sağlık kuruşuna gidilmeli ya da acilen ambulans hizmeti alınmalıdır.

Böcek ısırması tedavisi nasıl yapılır?

Böcek ısırıklarının tedavisinde öncelikli hedef yaranın temizlenmesidir. Yaranın üzerinde böcekten kalan iğne gibi kalıntılar bulunuyorsa, bunun cımbızla ya da tırnakla dikkatli bir şekilde çıkarılması gerekir. Ardından böceğin ısırdığı alan sabunlu suyla ya da alkollü mendil yardımıyla iyice temizlenmelidir. Eğer ısırılan alanda şişlik bulunuyorsa, buna soğuk uygulama yapılmalıdır. Bir bezin arasına konulan buzla bölgeye belirli aralıklarla kompres yapılmalıdır. Ancak buzu direkt uygulamadan ya da devamlı uygulamadan kaçınmalısınız. Bu bölgede yanmaya neden olur. Şişliğin inmesi belli bir süre alacaktır. Ayrıca kaşıntı da yapacaktır. Buna önlem olarak bölgeye antihistamin kremler tatbik edilebilir. Çoklu böcek ısırıklarında oral antihistamin ilaçlar kullanılırsa, yararlı olacaktır. Kaşıntı varsa, bunu kaşımamaya çalışın. Çünkü kaşıntının şiddeti artar ve dolayısıyla kaşınma yüzünden bakteri enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Bunun yanında pirelerin neden olduğu ısırıklar ciltte yangıya neden olacağından, mutlaka tıbbi destek alınmalıdır. Doktora gidilmesin gerektirecek durumlar ise;
Böcek ısırması nasıl teşhis edilir?

Çoğu zaman böcek ısırmasını teşhis etmek güçtür. Çünkü herkesi ısırıklara verdiği tepki oldukça farklıdır. Bu nedenle hatalı tanı konabilir. Bunun için yapılabilecekler arasında ısırığın yerini tanımlamak, ısıran böceği tanımlamak, diğer belirtileri değerlendirmek ve tedaviyi planlamak, her şeyden önemlisi böcek ısırmasından korunmak gerekir.

Evde böcek ısırması

Evdeki böceklerin ısırmasından korunmak için çeşitli önlemler alınabilir. Böcekler evde genellikle geceleyin, karanlıkta ısırır. Duvarların üstünde, tavanda bulunurlar. Bu yüzden gece camların kapatılması, özellikle sivrisineklerin içeri girmesine engel olacaktır. Pencerelerde sineklik kullanılması çoğu böceğin eve girişine mâni olur. Pire ve tahta kurusu ısırıklarında tipik belirtiler olur. Özellikle bileklerde ve bacağın alt bölümünde ısırıkların olması, yatak çarşafındaki minik kan lekeleri, evde evcil hayvanların bulunması, ısırıkların gece olması gibi etkenler pire ve tahta kurusuna hastır. Bunların dışındaki böceklerde benzer belirtiler gösterebilir. Ancak her biri tedavi edilebilir özelliktedir.

Dışarıda böcek ısırması

Dış ortamlarda böcekleri çeken canlı renklerde giysileri tercih etmemelisiniz. Böcek savar spreylerin ciltte kullanılması ya da mum şeklinde kullanılması, etrafta şekerli besinlerin olmaması, parfüm ve deodorant kokularında ağır olanlardan kaçınılması, durgun su kaynaklarına yakın durulmaması, çimlerde, toprak ve çalılıkta çorapsız dolaşılmaması gibi önlemler böcek ısırmasından korunmanıza yardımcı olabilir.
" } ] }