{ "title": "Böcek Türleri", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/bocek-turleri.jpg", "date": "21.01.2024 13:25:59", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Böcek türleri, eklem bacaklılar sınıfından olan böcekler, tür bakımından en kalabalık olan hayvan gruplarıdır. 1 milyondan fazla türleri vardır ve dünyadaki en fazla türe sahip olan canlılardır. Her yıl birkaç bin tür buna eklenmektedir. Böcekler tür, cins, familya gibi taksomotik kategoriler bakımından 6 ila 10 milyon sayıya ulaşabilirler ve dünyadaki hayvanların %90 kadarını böcekler oluştururlar.

Dünyanın her yerinde bulunan böceklerin bazı türleri;

Tahta kurusu: Tahta kurusunun vücut yapısı alttan ve üstten basık şeklindedir ve toplamda üç çift yani altı ayağı bulunur. Beslenmelerini kan emerek sağlayan bu canlıların baş bölgelerinde hem iletişimini sağlayan hem de tehlikeleri algılayan iki tane anten bulunur. Yapı olarak küçük bir böcek olan tahta kurularının boyları birkaç mm'dir. Bilinen en büyük boyu 10 mm'yi geçmemektedir. Tahta kurusu çabuk üreyen ve çoğalan bir böcek türüdür. Bu böcekler türleri aç kaldığında hiç besinleri olmadığı zaman bile ortalama 550 gün yaşayabilirler. Yani besin bulamadıklarında bile çok uzun yaşayan canlılardır. Tahta kurularının karın kısımlarının çok geniş ve şiş olmasının nedeni kan emdiklerinden dolayıdır.

Bit: Temizliğin yetersiz olduğu ortamlarda yetişen ve bulaşma şekilleri farklı olan canlılardır. İnsanlar için en utanç verici haşerelerdir. Çünkü insanlar bitlerin sadece pis insanlarda olduğunu zannederler. İnsanlara hastalık bulaştıran bu canlılar ile mücadele etmek de oldukça zordur. Kan emici olarak bilinen bitler üzerinden beslendiği konakçısın günde 6 ila 8 defa kanını emerek beslenirler. Bitler kan ile beslendikleri için İnsanlarda sürekli kaşıntı, iştahsızlık ve psikolojik sıkıntılara neden olabilirler. Bitlerin üreme ve çoğalmaları ise yumurta ile olmaktadır. Bit yavrularına ise sirke adı verilir.

Pire: insanlara en çok hastalık bulaştıran bu böcekler eklem bacaklılardır ve altı tane ayakları bulunur. Pirelerin ayaklarını uç kısımları tırtıklı olup tutucu özelliğe sahiptir. Baş kısmı çok ufak, gövdesi ise çok büyük olan pirelerin başının ön tarafında iki adet gözü bulunur ve ağız kısmında insanları ısıran ve insanlardan kan emmesi sağlayan iğneleri vardır. Pirelerin vücudu yan taraflardan basık olup yukarıya doğru uzanmış şekilde derisi ise bölme halindedir. Hareketlerini zıplayarak sağlayan pireler canlılar arasında kendi boyuna göre en yükseğe sıçrayan canlılardır.

Siyah halı böcekleri: Özellikle evlerde kullanılmayan eşyaların içine girerek buralarda konaklayan siyah halı böcekleri boyları türlerine göre farklılık gösterir. Ortalama boyları 15 mm civarındadır. Kuyruk kısımlarında birkaç uzun kıl bulunan bu böceklerin renkleri ise türlerine göre değişmektedir. Genellikle siyah, kırmızı ya da kızıl kahverengi gibi renklerde olan halı böcekleri evlerdeki tüy, deri ve ipek gibi tüm eşyaları kemirerek beslenirler. Bazı türleri ise bitkisel ürünleri de tüketebilir.

Güve: Havada uçuşan küçük yapılı canlı olan güveler görünüş olarak kelebeğe benzerler. Güveler ev içlerinde tahıl ambarları ve depo gibi alanlarda bulunan ürünleri kemirerek beslenirler. Bu nedenle bu alanlarda sıkça güvelere rastlanabilir. Güvelerin boyu oldukça ufaktır. Genellikle 5 ila 10 mm kadar boyları vardır. Yapı olarak kelebeğe benzeyen güvelerin aslında kelebekten ayırt edici birçok farkları vardır. Güvelerin kanatları kelebekleri göre daha soluk renklidir ve üzeri tüylüdür. Güve böceklerinin antenleri kelebekleri göre daha kalındır ve üzeri tırtıklıdır.

Örümcek: Eklem bacaklılar grubunun en önemlisi olan örümcekler, yapı olarak diğer böceklerden farklı bir yapıya sahiptir ve dünyanın her tarafında yaşayabilirler. Yeryüzünde 65 bin kadar örümcek türü vardır. Sekiz tane ayakları olan örümceklerin başucunda iki antenleri vardır ve gövde kısımları daha geniştir.
" } ] }