{ "title": "Böcek Yiyen Bitkiler", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/bocek-yiyen-bitkiler.jpg", "date": "20.01.2024 01:27:24", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Böcek Yiyen Bitkiler, böcekçil olan bitkiler özellikle böcek yiyerek beslenen bitki çeşididir. Bu bitkilerin hepsi genel olarak yapraklar ile böcek yemeleri oldukça elverişlidir. Çoğunlukla böcekleri yemek için yapraklarını adeta bir kapan şeklinde kullanabilmektedir. Bu şekilde böcek ile beslenen bitkiler yedikleri böcekleri sindirdikten sonra azotlu olan besinlerini sağlamış olurlar. Borusu ile böcek yakalayan bitki özellikle nefentes (Su ibriği) denilmektedir. Genellikle Madagaskar ve Asya adaları gibi çok sıcak ormanlarda ve başka ağaçların dallarının üzerinde kök saldıktan sonra burada yaşamaya başlarlar. Bu bitkinin yaprakları aynı bir boru gibidir ve bitkinin uç kısmında ise bitkinin büyüklüğüne ve türüne göre yaklaşık olarak 2 ile 20 cm arasında değişen ibrik şeklinde kısım mevcut olmaktadır. Ayrıca bu ibrik kısmının ağzında ise bir kapakçık bulunmaktadır.

Böcek Yiyen Bitki, bitkinin ibriğe benzeyen uç kısmın içerisinde çok özel bezlerin salmış olduğu sıvılar mevcut olmaktadır. Hatta bu özel sıvıya bazen yağmur suları ile de karışabilmektedir. Ayrıca bitkinin üzerinde gezinen pek çok böcek ise ibrik kısmında dolu olan suyun içerisine düşerek boğulur. Genellikle buraya düşen böcekler kurtulmak için sürekli olarak hareket halinde olmasından dolayı salgı bezlerini tetikler ve daha fazla salgı salınmaktadır. Bu sayede böcek yiyen bitki böceğin yapısında mevcut olan yumurta akı gibi maddeleri kendinde kolaylıkla sindirimini sağlayabilir. Hatta böceğin yaramayan kısmı yani ölüsü bitkinin içinde kalmaktadır. Bu yaşlı bitkilerin içerisinde böcek ölülerinin bulunmasından dolayı oldukça kötü kokuya sahiptirler ve çok pis kokarlar. Ayrıca yaşlanan yapraklar düşerek yerine yeniden taze yapraklar ortaya çıkmaktadır.

Yaprak Ayakları ile Böcek Yakalayan Bitkiler, bu bitkiye örnek olarak \"diyonea\" (Sinekkapan) ismi verilmektedir. Genellikle Kuzey Amerikanın özellikle doğu bölgesinde mevcut olan bitkidir. Bu bitkinin geniş yaprak saplarının uçları ayrı iki parçalı bir ay şeklinde olmaktadır. Genellikle yaprakları açık durumda tam bir açık kitap şeklini andırmaktadır. Ayrıca bu yaprakların kenarlarında çok kuvvetli olan dikenler mevcut olmaktadır. Bitkinin üzerinde gezinen böcek bu üç tüyden herhangi birisine dokunduğu zaman bitki aynı kitap gibi kendini kapatır. Yaprağın kenarındaki dikenler de kapanınca kilit sistemi oluşturmasından dolayı böcek burada hapis olur. Bitkinin yapraklarında bulunan özel sıvının salgılanmasından sonra böcek burada sindirilmeye başlanır. Böceğin sindirimi yaklaşık olarak 9 ile 35 gün arasında tamamen sindirilir ve daha sonra yaprak kitap gibi yeniden kendini açar.

Bezleri ile Böcek Yakalayan Bitkiler, bu bitki ise \"drosera\" ismini almıştır. Çoğunlukla Avrupa'nın geniş bataklıklarında gelişerek yetişirler. Bitkini uzun saplı olan yaprakları ise genellikle tenis rakete benzemektedir. Ayrıca bitkinin yaprak ayası da hafif derecede çukurdur. Yaprağın üzerinde pek çok uzantılar vardır ve bunların uç kısımlarında salıcı bezler mevcut olmaktadır. Genellikle bu bitkinin üzerine konan böcekler kurtulmak için çabalarlar. Ancak yapraktaki salgı bezleri devreye girerek çukur olan kısmına böceği kıstırarak burada kapatır. Hapis olan böceğin sindirimi genellikle iki gün içerisinde gerçekleşir. Hatta bu türdeki pek çok bitkinin toprak da yaşamasından dolayı azot ihtiyacını böyle karşılarlar. Bu bitkilerin hiç birisinde kök sistemi gelişmemiştir.
" } ] }