{ "title": "Böcek", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/bocek.jpg", "date": "19.01.2024 18:38:47", "author": "Furkan soğancı", "article": [ { "article": "Böcek, eklem bacaklılar sınıfında bulunan hayvan türleridir. Yer yüzünde bulunan hayvanların dört bölü üçünü böcekler teşkil etmektedir. Böceklerin dış yapısını, anatomisini, fizyolojisini, çevre ile olan ilişkisini, üreme ve gelişmelerini, zararlı olup olmadığını ve bunlara karşı mücadele metodunu inceleyen ilme emtomoloji denilir. Yeryüzünde 800 binin üzerinde böcek türü bulunduğu ve bu sayınında her geçen gün yeni türden böcekler ile değiştiği bilinmektedir. Kutuplardan okyanuslara kadar sıcak ya da soğuk her türlü bölgede yaşamlarını sürdürmektedirler.

Çeşitli bitki türlerine verdiği zarardan dolayı zararlı bir hayvan türü olarak bilinmektedir. Ancak bu düşünce yanlış bir kanıdır. Her ne kadar insan gıdası olan bitkilere ve depolanmış olan yiyeceklere zarar verseler de insanlar için çok önemli besinler ya da ihtiyacı karşılayacak şeylerde böcekler tarafından karşılanmaktadır. Mesela arılar ne kadar insanları ısırıp zarar veriyor olarak görünseler de üretmiş olduğu bal sayesinde insanlara en faydalı ve en lezzetli besin kaynağını üretmektedirler. Bunun yanında aynı şekilde ipek böcekleri her ne kadar bitkileri yese de üretmiş olduğu ipek sayesinde giyeceklerimizde en kaliteli olan ipliği üretmektedirler. Severek yediğimiz meyve ve sebzelerin çiçeklerini toz olmasını sağlayarak meydana gelmesini sağlamaktadırlar. İncir arıcılığı sayesinde eşsiz bir lezzet olan incir meyvesini yememizi sağlamaktadırlar. Yabancı otların aşırı halde çoğalmasını önleyen yine böceklerdir. Cila maddesini yine böceklere borçluyuz. Artık maddeleri yiyerek çevrenin temizlenmesine katkıda bulunmaktadırlar. Ayrıca kendi türlerinden olan zehirli böcekleri yiyerek veya parazitleyip aşırı derecede çoğalmasını önlemektedirler. İşte verdiği bu ve saymakla bitemeyecek kadar fayda sağlayan böcekler ne kadar zararlı görünseler de insanları korur ve gerekli olan besin ihtiyaçlarını karşılayarak zararlı değil de faydalı hayvanlardır. Böceklerin vücut yapısı her türüne göre değişkenlik göstermektedir ama genel olarak hepsinin yapısı birbirine benzemektedir.

Böcekler baş, göğüs ve karın bölgesi olarak üç bölümden meydana gelmiştir. Böceklerde baş büyüklük ve şekil olarak değişkenlik göstermişlerdir. Başlarında antenleri bulunmaktadır yüzlerinde ise ağız parçaları ve gözleri bulunmaktadır. Bazı türlerde baş ekseni vücut eksenine dik bazı türlerde de baş ekseni vücut ekseniyle aynı doğrultudadır. Başlarında bulunan antenleri ise genel olarak gözlerden çıkar. Böceğin dokunma ve koku alma görevini yaparlar. Böcek tiplerine göre değişik yapıda anten türleri de bulunmaktadır. Böceklerde ağız besinin sıvı, katı veya hayvansal ve bitkisel doku içerisinde bulunduğu için çeşitli türlerden olmaktadır. Ağız, çiğneyici, emici, yalayıcı, sokucu gibi çeşitte olmaktadır.

Böceklerin göğüs bölümünde ise bacaklar ve kanatlar bulunmaktadır. Bacaklar gördüğü vazifeye göre değişiklik gösterirler. Kanatlar ise iki tane bulunmaktadır ve göğsün ikinci ve üçüncü halkalarından çıkar. Böceklerin kasları genel olarak enine çizgi olmaktadır. Sayıları yüzlerce ye kadar ulaşmaktadır. Dış iskeleti içten yapışmış durumdadır ve gayet kuvvetlidir. Yapı olarak böyle özelliğe sahip olan böcekler yumurta ile ürerler. Bu iki şekilde meydana gelir döllenmiş yumurta ile döllenmemiş yumurta ile üreme. Genellikle üreme bu şekilde olmaktadır. Ergin hale gelen böceğin yaşama süresi o böceğin ömrünü verir. Bazıları bir gün, bazılarında bir mevsim olmasına rağmen, bal arısı kraliçesi 5, karınca kraliçesi 12 ve termit kraliçeler 15 yıla kadar yaşamaktadırlar. Bilim adamları böcekleri türlerine ve yapılarına göre sınıflara ayırmışlardır. Bunlar kanatlı böcekler, kanatsız böcekler, kuyruklar sıçrayanlar takımı ve kıl kuyruk takımı böcekler gibi ayrılmış gruplardır. Hepsininde farklı dış görünüm farkı ve ayrı türden olan hayvanlar olarak takımlar halinde ayrılmışlardır.
" } ] }