{ "title": "Boynuzlu Böcek", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/Boynuzlu-Bocek-81.jpg", "date": "19.01.2024 10:30:45", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Boynuzlu Böcek

Boynuzlu böcek yarım kanatlılar olarak bilinen böcek familyasından olan ve bilimsel adı Centrotus cornutus'tur. Boynuzlu böceklerin yetişkinleri yaklaşık olarak 8-9z milimetre boyunda renk olarak ise koyu kahverengi ya da siyahımsı olmaktadır. Boynuzlu böceklerin sırt kısmında boynuz şeklinde geriye uzanmış boynuzları vardır. Böğürtlen orman gülü Kavak ve Çınar gibi ağaç örtülerinin yaprakları ile beslenen bir böcek türüdür. Boynuzlu böcekler özellikle ergen erkeklerde çene kısımları boynuz biçimini almıştır. Yumurtaları ise beyaz renkli olmaktadır. Yumurtaları yuvarlak silindir şeklinde ve sarı renklidir. Larvaları yaklaşık olarak dokuz milimetre boyundadır. Boynuzlu böcek yaklaşık olarak bir yıl kadar yaşamaktadır. Bu böceklerin dişileri normal ortamda yaklaşık olarak 100-200 yumurta arasında yumurta bırakmaktadır gelişme süresi ise 8 haftadır.

Boynuzlu böcek zararları nelerdir?

Boynuzlu böceğin zararlarına bakacak olursak bu böceklerin zararları bulaştıkları herhangi bir üründe yoğun bir şekilde beslenme özellikleri olduğundan ürünlerde çok fazla kayıplar oluştururlar. Boynuzlu böcekler genellikle un ve undan üretilen makarna, bisküvi, hububat kırması gibi ürünlere çok zarar verirler. Ayrıca boynuzlu böcek nişasta ve çeşitli yağlı tohumlara da çok aşırı derecede zarar verirler. Boynuzlu böcek ürün üzerinde bırakmış olduğu pislikleri ve salgıladıkları maddeleri nedeniyle ürünlerin kalitesini düşürerek zarar verirler. Boynuzlu böceklerinin ayrıca bazı ürünler üzerinde çok fazla olmalarından dolayı ürünlere ciddi zararlar vererek ürünler küflenme, kokuşma ve kızarıklık ortaya çıkarırlar. Boynuzlu böcek dünyasında birinci derece zararlıları arasında ilk sıralarda olmaları dolayısıyla özellikle ürünlerin sağlam tanelerine çok zarar verirler.

Boynuzlu böceğin zararlarından nasıl kurtulur

Boynuzlu böceğin zararlarını önlemek için ürünlerin depolandığı ambarlara veya saklandığı yerlere giremeyecekleri uygunlukta tel örgüyle çevrilmelidir. Özellikle bu ambarlarda veya depolarda cam kapı ve pencere kısımlarında delik, çatlak, kırık varsa sıva ile kapatılmalıdır. Ayrıca boynuzlu böceğin depolarda bekletilen ürünlere zarar vermemesi için depoda bekleyen ürünlerin neminin %13'ten fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca boynuzlu böceğin depolarda istiflenen ürünlerin bulunduğu yerlerde duvar ile mesafe konulmalıdır. Bu Mesafeler yarım metre ile bir metre arasında olmalıdır.

" } ] }