{ "title": "Çam Kese Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/cam-kese-bocegi.jpg", "date": "21.01.2024 10:20:54", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Çam Kese Böceği, Çam kese böceği pul kanatlı zararlı bir böcek türüdür. Cam kese böceği yumurtalarını daha fazla ibreyi birleştirmek suretiyle, çam ağacının alt dallarına sıralar halinde yumurtaları bırakırlar. Çam kese böceği yumurta bırakarak işlemi gerçekleştirir. Çam kese böceği yumurtaları korunmak için üzerine pullarla kaplar. Yaklaşık olarak 40 gün süren yumurtlama dönemi sonunda, yumurtadan çıkan tırtılların baş kısımları, gövde kısımlarına göre daha büyüktür. Cam kese böceğinin altısı toosid olmak üzere; toplam on altı ayağı bulunur. Yetişkin olan tırtılların boyu 40 milimetre ulaşır. Bu tırtılların karnının alt kısmında bulunan ayaklarda, bol miktarda beyaz ve sarıya yakın açık kahverengi birçok kıllar mevcuttur.

Çam kese böceğinin yani bu tırtılın iki dönemi vardır. Birincisi dönem ise tırtılın yumurta çıkışı ile başladığı kışlık keseleri örmeye başladığı zaman olarak bilinir. Bu dönem deri değişim evresine kadar gider. Bu soğuk zamana kadar olan aylar şubata kadar olan dönemdir. İkinci dönem ise deri değişiminden sonra krizalitleşme olan toprağa inecekleri zaman olarak başlar. Ağızlarından salgıladıkları ipeğimsi madde ile keselerini örmeye devam ederler. Bu maddenin görünümü çok parlak olup, zamanla da matlaşır. Bu tırtıllar genellikle de gece beslenirler. Bulanık havalarda gündüz de beslenebilirler. Bu tırtıllar soğuklarda kesesinden dışarı çıkmazlar.

Yeni evrelerin de mutlaka toprağa inerek kendilerine kahverengi bir koza örerler. Bu evre yaklaşık dört ay sürer. Eylül ayında ergen hale gelirler. Bazıları ise hemen ergenliğe ulaşamaz. Bu süre daha uzun olabilir. Bu tırtıllar dört yıl toprağın altında kalabilir. Bu sebepten dolayı çam kâse böceği dört yıllık periyotlarda incelenir. Eylül ayının başlarında çam kese böceği kendi kozasını delerek, topraktan dışarı çıkar. Bu evrede ise dişi olan çam kese böceği yumurtayla dolu bir halde bulunur. Ancak dişi ile erkek çam kese böceği birleşmesi sonucu erkek böcek ölür. Çiftleşme anı sonunda ise dişi kelebek yumurtalarını koyarak, yumurta koçanını meydana getirerek, kısa bir süre sonunda artık kendisi de ölür.

Çam kese böceği ülkemizde Kuzey ve Batı kısımlarda Karadeniz Bölgesinin illerinde yağışlı olan yerlerinde, genellikle yüksek kesimlerde daha az görülür. Çam kese böcekleri çam ağaçların üzerinde pamuksu keseleri ile kendini gösterir. Cam kese böceği aslında bir kelebek türüdür. Bu kelebeğin ülkemizde orman zararlısı böcekleri arasında yer aldığı bilinmektedir.

Çam kese böceğinin ormanda bulunan ağaçlara verdiği zararlar sebebi ile bu ağaçlarda gerileme ve hacim kaybolma meydana gelir. Çam kese böceğinin kış aylarında daha yaygın olarak ağaçlara uğradığı için, bu ağaçlarında uyku zamanında olduğu için ağacın ölmesi engellenir. Bu ağaç üzerine birkaç sefer daha uygulanırsa, ağaç zayıf kalarak, ağaçta başka tahribatlara sebep olabilir. Çam kese böceği öncelikli olarak kızılçam, Sarı çam, Lübnan sediri, Kara çam, fıstık çamı ağaçlarda bulunur. Tahribat çok olduğu bu böceklerin az olduğu zamanlarda bu etki az olursa tahribat az olur. Ancak daha yoğun olan arızlı ağaçlarda çam kese böceğinin kese adeti çoğalır. Cam kese böceği yoğun olarak görüldüğü ağaçta ağır tahribat bırakarak, ağacı zayıf düşürür. Çam kese böceği çam ağaçlarının, genellikle ağacın sürgün yerlerine, ağacın dallarına koyarak üreme yapmaya başlamış olur. Böylelikle başta anlattığımız evreler böyle devam eder. Çam kese böceği ile mücadele kimyasal olarak gruplandırılır. Çam kese böceğinin keseleri toplanarak; yakılma uygulanır. Toprakta bulunan keseler toplanarak yok edilir. Bu keselerde benzin döküp yakılarak; bu işlem uygulanır. Böylelikle çoğunlukla çoğalması engel olunur. Kimyasal olarak ilaçlama kış aylarında, yırtıcı hayvanların olmadığı zamanlarda, ağaçlara ilaçlar sıkılarak çam kese böcekleri ilk evrelerinde yok edilmeye çalışılır. İlaçlama yağış olmayan günlerde, açık havada yapılmalıdır. Bu sebepten dolayı hava durumu iyi takip etmek gerekir. Kimyasal mücadele sakıncalı olabilir. Çam kesesi böceği imha edilirken, faydalı olanlarda yok olur. Çam kese böceği zararlı olup, orman sağlığı için zararlı bir böcek çeşididir.
" } ] }