{ "title": "Cırcır Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/circir-bocegi.jpg", "date": "19.01.2024 05:55:21", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
Cırcır böceği, gryllidae ailesindendir. Siyah renkli, parlak, iri başlı, yuvarlak, uzun antenli ve kısa kanatlı böcek türlerinin ortak adı cırcır böceğidir. Boyları yaklaşık olarak, 2 cm kadardır. Öğlen kazmış oldukları çukurlarda, yalnız bir şekilde gizlenmektedirler. Gece ise sessizlikten faydalanıp, güzel sesleri ile ötmektedirler. Erkek olan cırcır böcekleri, ön kanatlarını birbirine sürtüp ses çıkarırlar. Böylece dişi cırcır böceklerini, kendilerine doğru çekerler. Ön bacaklarında bulunan bir uzantı, işitme organı görevi görmektedir. Vücutlarının sonlarına doğru, arka kısımda duyarlı tüylerle, iki boynuzsu dikenleri mevcuttur. Sıçramayı, arka bacaklarıyla gerçekleştirmektedirler. Ne kadar sıçrarsa sıçrasınlar, asla bir çekirge kadar sıçrayamazlar. Genellikle kurak arazilerde yaşamlarını sürdürürler. Bazen de yamaçlarda, tarlaların kenarlarında ve otluklarda da rastlanabilir. Çalılıkların ve ağaçların üzerinde, sürüler halinde yaşayanlar da mevcuttur. Ötmeleriyle tanınan cırcır böcekleri, ilk çağda faydalı hayvanlar olarak bilinirlerdi. Doğuda ve Avrupa'da küçük kafeslere konulup satılırdı. Aynı şey, hala doğuda devam etmektedir. Cırcır böceği, tüm dünyada yaygın bir böcek çeşididir.

Cırcır böcekleri, çoğu zaman bitkisel beslenseler de bazen hayvansal besinlerle de beslenebilirler. Bu böceklere, ilk bahardan haziran ayının sonuna kadar, rastlamak mümkündür. Hoş seslerini gece sessizliğinde duymak mümkündür. Dişi olan cırcır böcekleri, yumurtalarını toprağa bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar ise bir kış geçirmektedirler. Kışın sonunda, ergin gibi görünseler de kanatsızlardır. Ergin olana kadar, 8 veya 11 kez deri değiştirmektedirler.

Cırcır böcekleri, karın zarlarının titremesiyle beraber vızıltılı bir ses çıkarmaktadırlar. Çıkardıkları bu ses, çekirgelere çok benzese de çekirgelerle herhangi bir akrabalıkları bulunmamaktadır. Halk arasında da çekirgeyle fazla karıştırılmaktadır. Yaklaşık 2000 cırcır böceği türü vardır. Bir böcek türü için, bu sayı oldukça önemlidir. Bu böcekler, öterken aynı zamanda yemekte yiyebilirler. Çünkü, sesleri ağızdan çıkarmazlar.

Toprak altındayken uzun süre yaşayabilen bu böcekler, toprak altında kanatlanmazlar. Bu durum aniden gerçekleşir ve yeryüzüne çıkarlar. Kanatlanıp yeryüzüne çıkan bu böceklerin çoğu, diğer böceklere yem olabiliyorlar.
" } ] }