{ "title": "Cochineal Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/cochineal-bocegi.jpg", "date": "20.01.2024 08:20:17", "author": "merve gündoğdu", "article": [ { "article": "Cochineal böceği, olarak nitelendirilen bu böcek çoğunlukla kahverengi ve kırmızı arası renklerin elde edildiği asalak bir canlıdır. Dactylopiu coccus.

Ailesinin değişik bir türü olan bu canlı kaktüs bitkisinde parazit olarak yaşamaktadır. Cochineal böceği çoğunlukla kaktüslerin üzerinde yaşayan bir canlıdır. Bitin yaşam tarzına benzeyen Cochineal asalak bir böcek çeşididir. Dişisinin ve erkeğinin görüntüsü birbirlerinden farklıdır. Erkek böcekler genellikle kanatlı ve uzun kuyruklu olurlar. Dişi böcekleri ise daha toplu ve kuyruksuz, kanatsız olmaktadırlar.

Cochineal Böceğinden Karmin Üretimi Nasıl Yapılır?

Çok eski zamanlardan bu yana bilinen ve kullanılan bir böcektir. Avrupa'ya 16. Yüzyılda gelmiş olan bu böcek, ilk başlarda türlü gıda maddelerine renk verme işinin yanı sıra tekstil, kozmetik endüstrisinde de kullanılmaya ve yayılma göstermeye başlamıştır. Karmin bu asalak böceğin dişi olanlarından elde edilen ya da yumurtalarından çıkartılan bir renk pigmentidir. Bu asalak böcek çeşidi Kanarya Adaları'nda ve Meksika'da yaşamakta olan bir canlıdır. Doğal yaşayış ortamlarında çoğaldıkları gibi kültürel olarak da yetiştirilip ticareti de yapılabilmektedir. Cochineal böceği için özel alanlar ya da tarlalar kurulmaktadır. Bu canlılar ve larvaları, Meksikalı köylüler tarafından toplanıp, kurutulduktan sonra öğütülüp un haline getirilir ve renklendirici madde olarak kullanılır.

Karmin Nerelerde Kullanılır?

Bu böcekten elde edilen karmin isimli maddeden gıda renklendirmek için ajani olarak kozmetiklerde, ilaç endüstrisinde ve boyacılık sektöründe kullanılmaktadır. Etleri, sosları, kırmızı deniz ve işlenmiş kanatlı mahsullerini de içine alan geniş bir gıda ürünü seçeneği kullanılan karmin, sosisler ve işlenebilen kümes hayvanları gibi et mahsullerinde, meyve preperatlarında, reçel ve marmelatlarda, koruyucu maddelerde, jelatinli hamur işi, pasta ve fırın ürünlerinde, dondurmada, şekerlemede ve süt mahsullerinde de doğal bir renklendirici olarak kullanılmaktadır. Bir birey yiyecekler aracılığıyla yılda ortalama bir ya da iki damla karminik asit tüketebilmektedir. Kozmetik sektöründe ise saçlarda ve cilt bakım ürünlerinde, rujda, yüz pudrasında, allıkların içinde kullanılan bir maddedir. Doğal olması hasebiyle yan etkileri yok denecek kadar azdır, toksik veya kanserojen bir madde değildir. Bu durumla beraber, nadiren bazı duyarlı kişilerce anafilaktik şok tepkisine sebep olabilmektedir. Karmin bir böcek maddesi olduğundan ötürü gayet doğaldır. Sentetik, yani yapay olmadığından dolayı bilimsel olarak herhangi bir zararı görülmemiştir. Ancak alerjik tesiri olabildiği gözlenmiştir. Ayrıca bu karmin böceği maddesinin ünlü kahve ve kola markalarınca kullanıldığı da bilinen bir gerçektir. Günümüzde birçok gıda sanayisi bu böceğin tozunu renklendirici olarak kullanmaya devam etmektedir. Avrupa'da ve Türkiye'de belirli oranlarda kullanımında bir sorun olmadığını belirterek doğal renklendirici olarak katkı maddesi şeklinde kullanılması uygun görülmüştür.
" } ] }