{ "title": "Danaburnu Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/danaburnu-bocegi.jpg", "date": "19.01.2024 23:36:02", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Danaburnu Böceği, bu böcek 3.5 cm ile 5 cm arasında boyu olan ve genellikle bitki köklerinde yaşayıp bitkilerin kökleri ile beslenin bir canlıdır. Kumlu killi ve yumuşak toprakları seven ve bu toprakların yaklaşık 10 cm altında yaşayan bu böcek koyu veya açık kahverengidir ve üzerinde kadifemsi yumuşak tüyler yer alır. Ön kolları arka bacaklarına göre kısadır ve bu sayede toprağı rahatlıkla kazabilmektedir. Kısa antenlere ve kanatlara sahip olan danaburnu böceğinin gözleri de küçüktür. Toprağın yirmi santime kadar uzayan derinliklerinde yaşayabilen bu böcek gündüzleri toprak altında geceleri ise yeryüzündedir ve genellikle geceleri bitki köklerinden beslenebilmek için yüzeye çıkarlar.

Danaburnu Böceği Kaç Yıl Yaşar?

Üreme süreleri diğer böcek türlerine göre oldukça uzun olan danaburnu böceği hemen hemen iki yılda bir yumurtlar. Dişi danaburnu böceği tek seferde 200 ile 300 arasında yumurta bırakır. Mayıs ve Haziran ayında yaşanan çiftleşmenin ardından yumurtalar toprak altına bırakılır ve üzerinden kış geçtikten sonra yaz aylarına doğru yavrular yumurtadan çıkar. Yine kış boyu beslenme ile geçiren yavrular Temmuz aylarına doğru erişkin hale ulaşmayı becerirler ve bu döngü iki yılı bulur.

Yaşam süresi oldukça kısa olan danaburnu böceği birçok bitkinin kökünü yiyerek solmasına ve kurumasına neden olmaktadır. Özellikle tarım ile uğraşan kişilerin en çok korktuğu böcek türlerinden olen danaburnu böceği daha çok genç ve taze bitki köklerini tercih etmektedir. Küçük olmasına rağmen oldukça yüksek ses çıkarabilirler. Uçma özelliği olmayan bu böceğin insanları ısırma gibi bir huyu da yoktur.

Genellikle taze bitkilerin yanı sıra toprak altında açtıkları koloniler boyunca önlerine çıkan tüm bitki köklerini kemirirler. Sebzeler, süs bitkileri, patatez ve soğan gibi tarımsal ürünler, ağaç fidelerinin kökleri, mısır, ayçiçeği, orman fidesi, çeltik, buğday ve pamuk gibi birçok bitki ile beslenerek bu bitkilere zarar verir. Bu nedenle tarımsal faaliyetlerde bu böceğin ilaçlanması ilk sıralarda yer alır ve özellikle yumurtaların kuluçkadan çıkma dönemlerinde her yıl düzenli olarak tarım ilaçlaması yapılmalıdır.
" } ] }