{ "title": "Gümüş Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/gumus-bocegi.jpg", "date": "20.01.2024 17:04:17", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "
Gümüş böceği

Grimsi ile beyaz renkli arası gümüş rengine sahip olan bir böcek türüdür. Gümüş böceğinin yaklaşık olarak uzunluğu 20 mili metreye kadar görülür. Şekil itibariyle yağmur damlasına benzeyen bir böcektir. Gümüş böceğinin arka tarafında 3 adet uzun sert kıl bulunur. Gümüş böceği yumurta halinden, yetişkin halini çok kısa zamanda gelir. Birçok ortamda varlığını sürdüren bilen bir böcek çeşididir. Yaşadığı alanlarda gümüş böceğinin çatı katları, zemin katları, bodrum katları gibi ve zeminlerde ıslak yerlerde, banyo, mutfak gibi nemli ortamlarda yaşamayı severler. Ayrıca garaj gibi yerlerde de oldukça fazla görülür.

Gümüş Böceğinin Yumurtlaması

Gümüş böceği çiftleşme öncesi çeşitli hareketlerde bulundukları haller görülmüştür. Gümüş böceğinin bu hareketleri aşk dansları diye isim verilmiştir. Erkek gümüş böceklerinin bıraktıkları spermleri, dişi gümüş böcekleri yumurta borusuna alarak çoğalırlar. Gümüş böceğinin dişi olanı yumurta sayıları ve alışkanlıklarına göre değişiklikler gösterir. Gümüş böceklerinin türlerinde bazıları birkaç gün içerisinde yumurtlama yaparken; bazı türlerinde ise 20 güne kadar anca yumurtlama meydana gelir.

Gümüş Böceğinin Yaşadığı Alanlar

Gümüş böcekleri genellikle karanlıkta yaşarlar. Kuru lavabo içlerinde, küvetlerde, duvarlarda, zemin üzerinde bulunurlar. Gümüş böcekleri çok minik fark edilmeyecek kadar dışkılar bırakırlar.

Ayrıca varlığı ile insan yiyeceklerine zarar verebilirler. Gümüş böcekleri çok hızlı hareket eden bir böcek çeşitli olup, başka böcekler tarafından yenilirler. Örneğin kulağa kaçanlar, kırk ayaklar, örümcekler tarafından yok edilirler. Gümüş böcekleri genellikle karanlıkta geceleri hareket ederler. Işık yandığı zaman öylece beklerler ve fark edilmemek için gayret gösterirler.

Gümüş böceğinin özellikle nemli elbiselere karşı ayrı bir ilgileri vardır. Gümüş böceği genellikle ambar gibi yerlerde çoğalır. Gümüş böceği garaj gibi alanları da çok sever. Kutu gibi kâğıt içeren yerlerde çok görülür. Bu böcekler şeker ve nişasta gibi karbonhidratlarla beslenirler. Gümüş böceği şampuan, kitaplardaki tutkal, ipek ve ölü böcekler, selüloz gibi yiyeceklerden faydalanırlar.

Gümüş Böceğinden Kurtulmak İçin Yapılması Gerekenler

Gümüş böcekleri genellikle mutfakta, banyolarda, çamaşırhanelerde bulunur. Gümüş böceklerinin nemli ortamı çok tercih ederler nemli ortamlarda daha hızlı gelişirler. Bu sebepten dolayı evimizin kuru olmasına dikkat etmemiz gerekir. Açık tesisat kanalı, döşeme boşluklarında bulunma ve yumurtlama ihtimali yüksek olur. Bu böcekten korunmak için silikonla açık alanları kapatmalıyız. Çünkü silikon olan yerlerde yaşayamaz.

Bu böceklerin tüketim ihtiyaçları çok geniştir. Açık ortamda bırakılan yiyeceklerin üzerine gelirler. Bu sebepten dolayı açık alanda hiçbir yiyecek bulundurmamak, böceğin beslenmesine engel olur. Ayrıca evimizde gümüş böceğine denk geldiysek, acil tarafından özel bir ilaçlama firması ile görüşülerek, evimizin ve binamızın ilaçlanmasına sağlayabiliriz. Ayrıca yaşanılan alanın bir parçası değil de bütün parçalarını yani bütün binanın da ilaçlanması son derece önemlidir. Aksi takdirde gümüş böceği hızlı bir şekilde tekrar çoğalacaktır. Gümüş böceğini evimizden uzak tutmak için tarçın bulundurmak etkilidir. Ancak böcek yumurtalarını ve tamamını öldürmede etkili değildir. Gümüş böceğinin çoğalmasını önlemek için yumurta bıraktıkları alanı yok etmek gerekir. Kısa sürede gümüş böceğini yok etmek istiyor isek; profesyonel anlamda yardım anlamız gerekir. Yani teknik uzmanlar tarafından evimizde, binamızda, yaşadığımız bütün alanlarda ilaçlar yapılarak; gümüş böceğinden kurtulabiliriz.
" } ] }