{ "title": "Şark Hamam Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/hamam-bocegi(1).jpg", "date": "18.01.2024 22:20:12", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Hamam Böceği, Adını Yunancadan almış olan bu böcek Balottodea ve şark böceği ismi ile de bilinir ve yaklaşık 4.500 çeşidin genel adıdır. Genellikle güruh halinde yaşayan hamam böcekleri dünya üzerinde kutuplar ve 2000 metreden alçak tüm bölgelerde yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Birçok türü bulunan hamam böceğinin genellikle kanatları vardır. Kendi türüne göre kanat yapısı değişebilen bu böceklerde vücut uzunluğu 1.5 cm ile 5 cm arasında değişmektedir. Hamam böcekleri gerek görüntüsü gerekse yapısı itibarı ile birçok ev kadınının korkulu rüyasıdır ve tiksinti verici bir böcektir.

Birçok ortamda hayatını kolaylıkla sürdürebilen hamam böcekleri genellikle nemli bina ve ılık ortamları tercih ederler. Bu nedenle evlerde özellikle banyo ve tuvaletlerde görülürler. Dokunsal ve kimyasal iletişim yolu ile haberleşen hamam böcekleri gittikleri yerlerde dışkı ve salgı bırakarak hem diğer hamam böceklerine besin bırakırlar hem de bu şekilde yuva yerlerinin tespitini sağlarlar.

Sürü ve koloniler halinde yaşam tarzını benimsemiş olan hamam böcekleri oldukça dayanıklı hayvanlardır. Beyinleri ayaklarında olan hamam böcekleri başları kesilse bile iki haftaya kadar yaşayabilir ancak ağızlarını kaybettikleri için açlıktan ölürler. Yaklaşık 300 milyon yıldır dünyayı birlikte paylaştığımız bu böcekler bir ay boyunca hiçbir şey yemeden aktif halde yaşamlarını sürdürebilirler. İnsanlara göre radyasyona 6 ile 15 kat daha fazla dayanıklı olan bu hayvanlar su altında boğulmadan yarım saat kalabilmektedir.

Her ne kadar görüntüsü ile pis bir böcek olarak tanımlansa da hamaz böcekleri parazit özelliği taşımazlar. Ancak oldukça dayanıklı olan bu böcekler birçok hastalık için taşıyıcılık görevi üstlenirler. Bu hastalıklar kolera, verem, tifo, basilinin ve hastalığa neden olacak birçok bakterilerdir.

Yurdumuzda bu türler içinde en çok görülen üç çeşit vardır. Bunlar Alman hamam böceği, Amerikan hamam böceği ve Doğu hamam böceğidir.

Alman hamam böceği, dünya üzerinde en çok görülen hamam böceği türü olan bu böcekler oldukça hızlı çoğalmaktadırlar. Yumurtalarını sırtında taşıyabilen bu böceklerde her annede altı ile elli arasında yumurta bulunur. Böceklerin yumurtadan çıkma süresi yaklaşık on yedi gündür ve bir ay ile kırk beş gün arasında yavrular yetişkin bir hamam böceği şeklini alırlar. Yetişkin boyları 1-2 cm'dir ve erkeklerin boyu dişisine göre daha uzundur. Alman hamam böcekleri Türkiye'de bulunan diğer hamam böceği türlerine göre biraz daha kısadır. Açık kahverengi tonlarına sahip bu hamam böceği genellikle tropikal alanlarda yaşamaktadır. Yatay ve dikey yüzeyde oldukça kolay hareket edebilen bu böceklerin yaşam alanları oldukça geniştir daha çok karanlık, ılık ve nemli alanları seven Alman hamam böceği gemilerde, mutfaklarda, kafe ve elektrikli cihaz motorlarında, gıda depolarında ve her türlü duvar çatlağında kolaylıkla yaşayabilmektedir.

Amerikan hamam böceği, kırmızımsı kahverengi veya akaju olarak tabir edilen renge sahip bu böceklerde ayırt edici özellik kafaları ile gövdelerini birbirinden ayıran sarı çizgidir. Hem erkek hem de dişi Amerikan hamam böceklerinde kanat vardır ve ikisi de uçabilirler. Yetişkin boyları 3 cm'ye kadar ulaşabilen bu böcek tek seferde yaklaşık 16 yumurta bırakır ve yumurtalarını kese içinde saklarlar. Kese içine saklanan yumurtalar nemli ve ılık bir yere bırakılır ve böceklerin kuluçka süresinin tamamlanması beklenir. Geniş bir yaşam alanı bulunan Amerikan hamam böcekleri diğer türlerin aksine evleri değil doğayı yaşam alanı olarak seçmektedir. Genellikle kanalizasyon ve mırç adı verilen pis çamur yataklarının altında yaşarlar. Sıcak ve nemli bölgeyi tercih ederler.

Doğu hamam böceğe, bu böcek yurdumuzun yerli hamam böceği sayılmaktadır. Çoğu zaman kara Fatma ile karıştırılan doğu hamam böceği kanatsızdır. Alman hamam böceğinden büyük Amerikan hamam böceğinden ise küçük olan bu böcek siyah renktedir ve erişkinlerde boyu 2-3 cm civarındadır. Diğer böcek türlerinin aksine Doğu hamam böceği de dişisi erkeğinden daha büyüktür. Nemli yerlerin yanı sıra sıcak ve kurak bölgelerde, karanlık yerlerde yaşantılarını kolaylıkla sürdürebilirler.
" } ] }