{ "title": "Haziran Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/Haziran-Bocegi-68.jpg", "date": "19.01.2024 20:45:56", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Haziran Böceği, Scarabaeidae ailesine ait melolonthinae alt familyasından gelen, kırmızı ve kahverengimsi renginin üzerinde küçük odacıklar şeklinde sık olarak beyaz pulcuklar ile tamamen kaplı vücut rengine sahip olan haziran böceklerinin erginlerin vücut uzunluğu 28-40 mm'dir. Büyük yelpaze biçiminde antenleri bulunur. Göğüs kısımlarında oldukça gelişmiş üç tane bacakları bulunan bu böcek türü bacaklarını toprağı eşelemek için kullanırlar. Yumurtalarının ebatları 2-3 mm civarındadır ve rengi krem renginde ve mattır. Yumurtalar zaman ilerledikçe pembemsi bir renge dönüşür.

Yaşayış şekli, yumurtalarını 18-20 cm toprağını eşerek gruplar halinde buraya bırakırlar ve bu yumurtalar temmuz ayının sonlarına doğru açılırlar. Açılan larvalar ilk olarak toprakla beslenmeye başlarlar. Ağustos ve eylül ayında larvalar ikinci dönemine geçer ve kökler ile beslenerek kışı bu dönemde geçirirler. Tekrar beslenmek için mart ayını bekleyen larvalar mayıs ayının sonu ve Haziran ayında üçüncü dönem larva olarak yaz mevsimi boyunca beslenirler. Kışı dinlenerek geçiren bu canlıların ilkbahar ayında zararı devam eder. Beslenmelerini tamamladıktan sonra pupa ve purepeople dönemlerini bitirip ergin hale gelirler ve 2-2,5 senede bir döl verirler.

Zararları ve zararlı olduğu bitkiler, haziran böceğinin larvaları oldukça zararlıdır. Asmaların köklerinden beslenen haziran böceği larvaları topraklarını alt kısımlarını kemirdikleri için asma çubuklarına zarar verirler. Bu nedenle asma çubukları tutmaz. Asmaların dışında diğer tek ya da çok yıllık bitkilere de zarar veren ve genellikle ince kumlu, alüvyonlu ve kumsal topraklarda yetişmekte olan bitkilerin kökünde bulunan haziran böceği larvalarının ekonomik olarak zararları oldukça büyüktür.

Haziran böceği mücadele şekli, yumurtalarını otlu yerlere bırakan haziran böcekleri ile mücadele etmek için bulaşık alanlı bağları otlardan temizlemelidir. İlkbahar ve yaz aylarında hareketli olan larvalardan kurtulmak için mutlaka toprak hafriyatı yapılmalıdır. Bu sayede yumurta ve larvalar güneş ışığı ile karşı karşıya kalırlar ve bu şekilde haziran böceğinin larva ve yumurtalarının zararları engellenmiş olur.

Haziran böceği ile kimyasal mücadele, bu böcek türünün vereceği zararlar ile mücadele edebilmek için şubat ve mart aylarında yapılacak fidan dikimi ile ilaçlama yapılmalıdır. Kuru bağlarda ilaçlama işleminin larvaların toprağa yakın olduğu ilkbahar mevsiminde yapılması tavsiye edilir. İlaçlama işlemi yapılırken ilaç, dikim çukuruna ve omcanın açılan köküne direkt olarak verilmelidir.
" } ] }