{ "title": "İpek Böceği Yetiştiriciliği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/Ipek-Bocegi-Yetistiriciligi-54.jpg", "date": "19.01.2024 21:49:51", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "İpek Böceği Yetiştiriciliği, Tırtılın dut yaprağı üzerindeki işlemleriyle belirli aşamalardan geçip ipek kumaşının özünü oluşturan ipliklerin elde edilmesi ile ün kazanmıştır. Zamanla ticari amaç için ipek böceği yetiştiriciliği boy göstermiştir. Kelebeğin yumurtlama esnasında yumurtalarını dut ağacındaki yaprağın üzerine bırakır ve birkaç gün sonra ölür. Genellikle ilkbahar mevsiminde yeşil dut yaprakları üzerindeki yumurtalardan larva halinde tırtıllar çıkmaya başlar. Bunlar sık tüylü ve siyah renklidir. Devamlı taze dut yapraklarını yiyerek beslenirler. Yaklaşık iki ay içerisinde defalarca içerisinde yaşadıkları kıyafet misali kabuklarını değiştirirler. Bu zaman zarfında ortalama 8 cm'ye kadar olurlar. Büyüdükçe açık bir renk alarak yoğun tüyleri dökülmeye başlar.

Yetişkin dönemlerine geldiklerinde ağızlarının üst kısmındaki delikten iplik halinde zamk gibi bir sıvı madde çıkararak kozasını kurmaya başlar. İpek böceği öncelikle kozanın dış kısmını ardından da kendi vücudunun çevresini örmeye devam ederek görünmez hale gelir. Kendi halinde bırakılır ise birkaç hafta içinde kelebek haline gelerek örmüş olduğu kozayı parçalayarak dışarı çıkar. Bu sebepten ötürü ipek böceği yetiştiriciliğinde kozasını ören böcek kelebek haline gelip kozadan çıkmadan bu kozalar toplanarak sıcak su içerisine atılır veya sıcak su buharına tutularak içerisindeki tırtıl öldürülür. Böylece kozalar zarar görmeden elde edilir. Bu kozalar ile tel şeklinde ipek lifleri elde edilerek ham ipek üretilir. Böylece dokuma türünün ham maddesini oluşturmuş olur.

İpek böceği yetiştiriciliğinde ipek böceklerinin neslinin devamının sağlanabilmesi için kozaların bir kısmının gelişimini tamamlayıp kelebeğin dışarı çıkmasına izin verilir. Türkiye'de yılda bir kez ilkbahar mevsiminde yapılan ipek böceği yetiştiriciliği, bitkisel üretimde aşırı ve bilinçsizce kullanılan zirai ilaçları ile sanayileşme ve göç olaylarından etkilenerek son zamanlarda önemini kaybederek belirli sayıda üretimi sağlanmaya başlanmıştır. Bunun gelişimi için için Devlet'in teşvikleri şarttır. İpek böceği yetiştiriciliğinde üretimle ilgili aşamalar; Verimli dut ağacının yetiştirilmesi, ipek böcekçiliği tohumu ve yaş koza üretimi. Son olarak da kozadan iplik elde edilmesi işlemi ile dokuma maddesinin aşamasıdır.

İpek böceği yetiştiriciliği nerelerde yaygındır?

İpek böceği yetiştiriciliği 4000 yıl önce ilk zamanlarda Çin'de ortaya çıkmış ve bu tekniği herkesten gizli tutmuşlardır. Sonrasında Avrupa'ya yayılarak günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Hindistan, Brezilya, Özbekistan, Türkmenistan, İran ve Tayland'da yaygındır. Türkiye'de ipek böceği yetiştiriciliği en çok Bursa'da meşhurdur. Ardından Eskişehir, Antalya, Ankara, Bilecik, Diyarbakır, Muğla, İzmir, Hatay, Sakarya illerinde yaygınlık gösterir. Dut ağacı her iklime ve toprak türüne uyum sağladığı için genel olarak dut yaprağının olduğu her yerde ipek böceği yetiştiriciliği yapılabilir. Fakat iklimin ve toprak şartlarının uygun olmasına rağmen uğraş gerektiren bir durum olduğu için belirli bölgeler dışında tercih edilmemektedir.
" } ] }