{ "title": "İpek Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/ipek-bocegi.jpg", "date": "20.01.2024 16:55:21", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "İpek böceği, İpek böceği kelebeklerin yumurtalarını dut yapraklarının üzerine koymasıyla meydana gelir ve bu yumurtalar üç dört gün geçtikten sonra ölürler. Tut yaprakların üzerindeki yumurtalardan, larvalar çıkarlar. Bu aşamadan sonra tırtıllar meydana gelir. Bu tırtıllar ise sık tüylü ve siyah yapılıdır. Tırtılların sürekli şekilde dut yaprağını yemeleri ile üzerindeki tüyleri değiştirerek gelişmeye devam eder. Bahar aylarında yaprak döneminde bir ay içinde sekiz santime kadar ulaşırlar. Bu tırtılların yaprak yiyerek büyürken; büyüdükçe tırtılların renkleri açılır. Bu tırtılların üzerindeki tüyler kaybolur. Tırtıllar yeterli büyüklüğe ulaşınca hücrelerine yerleşince, üst dudağındaki delikten ipeğin ilk halinde sıvı çıkarak; tırtıllar kozasını yapmaya başlarlar. Bu Tırtıllar öncelikli olarak kozanın dış kısmını örerler. Daha sonra ise bu tırtıllar kendi etrafını örmeye devam ederler. Bu örme işleminde görünmez hale gelirler. Bu tırtıllar bu örme sonunda kozanın içerisinde üç hafta kaldıktan, sonra kelebek haline gelirler. Daha sonra ise kendi kozasını parçalayıp; kelebek olarak dışarı çıkar. En güzel ipek üretimi için ipek böceği kendi kozasından çıkmadan müdahale edilir. Bu sebepten dolayı kelebek kozası parçalanmadan bu kozalar sıcak suya atılır. Böyle olunca da sıcak suda tırtıllar ölürler. Böylece ipek kozaları zarar görmeden üretime geçilir. Böylece kozalardan ince ince tel şeklinde ipek ipleri çıkarılarak, ipeğin ham maddesi üretimi başlar.

Ayrıca bütün ipek kozaları sıcak suya atılmaz. Bu tırtılların bazıları kelebek olarak kendiliğinden dışarı çıkarak yaşamına devam ettirir. Böylelikle kelebeğim yaşamasına müsaade edilir. Böylelikle bu türünde çoğalması için imkân tanınmış olur. İpek böcekçiliği çok eski yıllara dayanan bir geçmişi olan bir üretim çeşididir. İpek böcekçiliği üretim ilk öncelikle beslenmeye başlayan ülkenin Çin olduğu bilinmektedir. Bu bilgiler eski kaynaklar arasında mevcuttur. Çinliler ipek kumaş yapmasının sırlarını uzun yıllarca saklamışlar ve İpek böcekçiliğinin ve yetiştiriciliğinin yapımını yalnız Çinliler yapmıştır. Yıllarca başkalarından saklayarak devam edilmiş ve sonra başka ülkeler tarafından keşfedilmiştir.

Ülkemizde ise yaklaşık olarak 500'lü yıllarda ipek böcekçiliği ne başlanıldığı görülür. Tarımın önemli kolları arasında ipek böcekçiliği de vardır. İpek böcekçiliği için dut ağaçları önemli rol oynar. Büyük yatırımlar gerektirmeyen bir yatırım aracıdır. İpek böcekçiliği bir buçuk ay kadar uğraş sonunda güzel gelirler meydana getirir. Tut ağacı olan her yerde ipek böcekçiliği uygundur. İpek böcekçiliği genellikle ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgesin de uygulanmaktadır. Buralarda ipek böcekçiliği yaklaşık Nisan aylarının başlarında başlar. Ama diğer bölgelerde de ipek böcekçiliği yapılır. Bu yerlerde ise ipek böcekçiliği Mayıs aylarında yapılmaya başlar. İpek böceğinin dört evresi vardır. Bunlardan birincisi yumurtlama dönemi evresidir. İkinci dönem ise tırtıl oluşumu evresidir. Üçüncü döneminde ise tırtıllar sıcak suya atılır. Dördüncü evrede ise kelebeklerin kozalağı parçalanmasına izin verilir.

İpek böceklerinde beslemek için en önemli unsur, ipek kozalarının hepsini aynı zamanda sıcak suya atabilmektir. Bu kozaların hepsi iyi takip etmek ve geliştiklerini iyi bilmek gerekir. Aksi takdirde gerekli verim alınamaz. Böyle zamanlarda bu dönem uzun zaman alır. İpek böcekçiliğinin de gerekli verim alınamaz.

İpek böceğinin başlıca en önemli yiyeceği dut yaprağıdır. İpek böcekçiliği için çok sayıda dut ağacına ihtiyaç vardır. Bu sebepten dolayı ipek böcekçiliği yapanların dut bahçeleri olması çok iyi olur. Ayrıca İpek böcekçiliği için yapılacak bölgenin uygun olması, hasat için büyük önem taşır. Dut bahçelerinin toz bir yerlerden uzak olması gerekir. Ayrıca etrafında fabrika gibi zehirli atıkların çıktığı yerlerden uzak olması son derece önemlidir. İpek böcekçiliği için dut yaprakları elde etmek için, dut ağaçları planlı bir şekilde büyütülür. İpek böceklerini beslemek için ağaçların kafalama şeklinde kesilir. Bu dut ağaçları taç yapısına sahip olmazlar. Bu nedenle dut ağaçları dikim esnasında aralarda boşluk bırakmadan sık bir şekilde dikilir. Böylelikle yaprak için fazla ağaç dikilmiş olur. Böylelikle bahar aylarında gerekli dut yaprakları hasat edilir. İpek böcekçiliği sağlıklı yapılarak, İpek böceklerinin hastalanma olmadan yapılması son derece önemlidir. Bunlara dikkat edersek mükemmel bir şekilde hasat alırız.
" } ] }