{ "title": "Kalorifer Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/kalorifer-bocegi.jpg", "date": "19.01.2024 14:23:38", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kalorifer Böceğinin, halk arasında bilinen bir diğer adı da kakalak böceğidir. Bu böcek hızlı çoğalan, ortalığı kirleten ve kötü kokan kanları ise beyaz renkte olan canlılardır. Kalorifer böcekleri çok pistir ve her şeyi yiyebilirler. Her mikrobu taşıyıp bulaştırırlar. Su gıda ve sıcağa ihtiyaçları oldukları için insanların bulundukları ortamlarda yaşarlar.

Kalorifer Böcekleri Nerede Yaşarlar?

Kalorifer böceklerinin evlerde öncelikli olarak yerleşim yerleri mutfak ve banyolardır. Genellikle zamanı yuvalarında delik ve çatlakların arasına saklanarak geçiren karanlığı seven bu böcekler özellikle karanlık ortamlarda yani geceleri hareketlenirler ve çok dayanıklı canlılardır. Kalorifer böcekleri insanların ve diğer canlıların yediği veya yemediği her şeyi yiyerek beslenebilirler. Genellikle koloniler halinde yaşarlar ve yaklaşık 1 sene yaşarlar. Nemli sıcak ve pis yerleri seven bu böcekler kanalizasyon, kazan dairesi, depolar bodrum gibi yerlerde yaşamayı severler. Yılda yaklaşık 7 ila 12 kez yumurtlayan kalorifer böceklerinin antenleri çok küçük nem ve yiyeceği tespit edilebilen bir özelliğe sahiptir. Karınlarının arka tarafında olan duyargaları ile çok hafif hava akımlarını bile duyabilirler ve tehlike anında saniyenin binde 53'ü gibi zamanda kaçmayı başarabilirler.

Kalorifer Böceklerinin Bulaştırdığı Hastalıklar

Kalorifer böcekleri gıda zehirlenmeleri, verem, dizanteri, antrakx, astım ve alerjik reaksiyon gibi çeşitli hastalık mikroplarını taşıyıp bulaştırırlar.

Kalorifer Böceklerinin Özellikleri Nelerdir?

Kalorifer böceklerinin iskelet yapıları vücutlarının dış kısmında oluşmuştur. Yılda birkaç kez iskelet yani kabuk değiştirir. Kabuğunu yeni değiştirmiş bir kalorifer böceğinin rengi beyaz göz kısmı ise siyahtır. Kabukları 7 saat sonra normal rengini kazanan bu canlıların bazı türlerinde dişiler sadece bir defa çiftleşirler bu durum ömürleri boyunca yeterlidir. Kafası kopmuş bir kalorifer böceği bir hafta daha yaşayabilir. Boylarına göre çok hızlı ilerleyen bu böceklerin 6 ayakları vardır. Hayatlarının yarısını dinlenerek geçiren oldukça tembel hayvanlardır. Türlerinin sayısı dünya üzerinde 5 bin civarındadır. Ağızları sağa sola hareket edebilen bu canlılar yiyeceksiz 1 ay ancak susuz 1 hafta yaşayabilirler.

Kalorifer böceğinden korunmak için erken önlem alınmalı kalorifer böceği gördüğünüz anda hemen ilaçlama yapılmalıdır. Aksi halde hızla üreyerek tüm evi hatta daireyi işgal edebilirler.
" } ] }