{ "title": "Karmin Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/karmin-boceg.jpg", "date": "19.01.2024 10:29:09", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Karmin Böceği, Karminik asit isimli katkı maddesi, kaktüsleri mesken edinmiş bir böcek cinsinden elde ediliyor. Karmin böceği, kaktüs bitkisine kene şeklinde yapışarak yaşamını devam ettirir. Meksika'da bu iş için özel olan Karmin tarlaları oluşturulmakta, böcek ve larvaları üreticiler tarafından toplanarak gıdalara konulmak üzere toplanmaktadır. Karmin böceğinin vücut ve yumurtalarından oluşan Karminik asitin, avrupa birliği EC kod sistemindeki karşılığı E 120. Gıda endüstrisinin kırmızı renklendirici şeklinde kullandığı bu böceğin kanı, bedeni ve larvaları saf renklendirici ve ham ekstrakt biçiminde pazarlanmaktadır.

Karminik asidin imalatı esnasında, böcekler, kurutulmasının ardından iki biçimde öldürülüyor. Sıcak suya daldırılarak ya da buhara maruz bırakılarak. Üretimdeki metot değişiklikleri ya da böceğin değişik cinsleri, kırmızı, mor ve pembe renk tonlarının meydana gelmesine sebep oluyor. Bir kilo boya elde etmek için, 150 ile 160 bin böcek gerekmektedir.

Karminik asit imalatında kullanılan böcek, Koşineal karminik asit isimli katkı maddesi, gıda, ilaç, tekstil ve boya sanayi şeklindeki birden fazla endüstride kullanılmaktadır. Dondurma, sakız, süt ürünleri, pasta ve kekler, şekerler, jelatinli olan tatlılar, çikolatalar, soslar, salam ve sosisler, reçel ve marmelatlar, kola ve gazozlar, vişne suyu şeklindeki fazla miktarda yiyecek ve içeceğin yanı sıra; evlerde kullanılan duvar boyalarında ve halısında, insanın üzerindeki ya da bir cilt bakım ürünlerinde, ruj, pudra ve allıklar da merhemler ve kozmetik ürünleri ile deterjanlarda da insanın karşısına çıkabilmektedir.

Hiperaktivite, astım, egzama, uykusuzluğa sebep olmaktadır. Alanında oldukça sabıkalı olan Amerikan ilaç ve gıda dairesi FDA, hemen her türlü katkı maddesini güvenli bulduğu gibi Karmin'i de güvenli bulmakta. AB örgütü olan EFSA ise Karmin'e karşı alerjik reaksiyonlarda yükseliş olduğunu duyurmuştur. İngiliz gıda standartları ajansı FSA astım ve alerjik reaksiyonlara sebep olduğunu, bazı kişilerde de alerjik reaksiyonların en şiddetlisi olan anafilaktik şoka sebep olduğunun rapor ediyor.

Michigan üniversitesinden bir heyet, Karmin'in anafilaksi şeklinde bilinen ciddi bir alerjik reaksiyona sebep olabileceğini ispatladı. CSPI bu reaksiyon tedavisinin hastanede yatarak yapılması gerektiğini belitmiştir. Corinne Geuget, Additifs Alimentaires isimli eserinde, Karmin'in sebep olduğu olasılıklar şu biçimde sıralanmaktadır. Hiperaktivite, astım, egzama ve uykusuzluğa sebep olduğu kanıtlanmıştır. Karsinojenik ve mutajenik (Mutasyona sebep olma ya da insan bedeninde biyolojik değişime) sebep olabilir. Üreme sistemi ve metabolizma üstündeki uzun vadeli yan etkileri mevzusunda henüz bir araştırma yoktur.

Yaygın netice ise özellikle çocuklar başta olmak üzere bazı insanlarda hiperaktivite yükselişine sebep oluyor. Birçok batılı kaynak, Müslümanlar, Museviler ve vejetaryenlerin sakınmalarını tavsiye ederken, bizde bulunan bazı ilahiyatçılar da birbirlerinden değişik düşünceleri bulunmaktadır. Böcekten oluşan renk pingmentinin en iyi ve en sağlıklı alternatifi, üzüm kabuğudur. Kuran'a göre haramdır. Karmin'in dinen caiz olup olmadığı din adamlarınca tartışılan bir mevzu olmuştur. Maide Suresi 3. Ayette Cenab-ı hak açık ve net bir biçimde, kan yemek Müslümanlara haram kılınmıştır buyuruyor. Lakin bazı din adamları, Karmin bulunduran maddelerin haram olmadığını ileri sürüyor.

Bu tezi savunanlar, üretim sırasında, böceğin kanının kullanılmadığı ya da kurutulma şeklindeki işlemlerde kanın bazı mezheplere nazaran haram olma özelliğini yitirdiği görüşünü gerekçe olarak gösteriyorlar. Mesela, birçok üründe renklendirici ve tatlandırıcı şeklinde kullanılan Karmin maddesinin, İslam'a göre doğrudan doğruya haram denilemeyeceğini söyleyip, Hanefi kurallarına göre mekruh yani hoş olmayan, olmaması gereken. Yani kullanmanın sakıncalı olduğunu belirtiyor.
" } ] }