{ "title": "Kulağa Kaçan Böcek", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/Kulaga-Kacan-Bocek-68.jpg", "date": "20.01.2024 12:11:37", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Kulağa kaçan böcek, bilinen en eski böcek türlerinden bir tanesidir. Bu böcek türü hem etçil hem de otçul olarak beslenmektedir. Bu böcekler sanıldığı gibi zararlı bir böcek türü değildir. Aksine insanlara çok zararsız böceklerdir. Ancak, adının kulağa kaçan olması nedeniyle halk bu böceklerin insanın kulağına girerek zarar verdiğini düşünmelerini sağlar. Bu yanlış bir düşüncedir. Kulağa kaçan böceklerin dışarıda yaşayanlarının beslenmeleri bitki artıkları ve küçük böcekler ile olmaktadır. Ev ve apartman dairelerinde yaşayan kulağa kaçan böcekleri ise evde bulunan çöplerde ve mutfakta açık ortamda bırakılan yiyecekler sayesinde beslenmektedir.

Kulağa kaçan böcek üremesi ve yaşam alanları

Kulağa kaçan böceklerin dişi olanlarının bir sene içerisinde bıraktığı yumurta sayısı 4 veya 5 adet olmaktadır. Bu yumurtaların her birinin içerisinden yaklaşık 50 adet civarında yavru çıkmaktadır. Kulağa kaçan böceklerinin en sevdiği iklim yaz mevsimi olup, en sevdiği hava da doğal olarak sıcak havalardır. Bu böcekler kış aylarında ise ev ya da apartmanlardaki duvar çatlaklarının içinde yaşamlarını sürdürmektedirler. Ormanlık alanlarda yaşayan kulağa kaçan böceklerin kış aylarındaki yaşam yeri ise ağaç kavukları veya taş dipleri gibi ortamlardır.

Kulağa kaçan böcek özellikleri nelerdir?

Kulağa kaçan böceklerin yaklaşık olarak 500'den fazla türü bulunmaktadır. Bu böcekler sıcak bir iklime sahip olan tüm bölgelerde yaşayabilmektedir. Kulağa kaçan böceğin yetişkin bir hale gelmiş olanının boyu yaklaşık 5 santim kadar olmaktadır. Rengi ise kahverengi veya sarı renk olan yetişkin bir kulağa kaçan böceğinin 6 adet bacağı bulunmaktadır. Kulağa kaçan böcekleri baş kısımlarından uzanan ve iki adet olan antenleri ile 50 metre uzaklıkta olan başka kulağa kaçan böcekleri ile iletişim halinde olabilmektedirler. Kulağa kaçan böceklerinin gövdelerinin son kısmında ise çift taraflı bir kıskaçları bulunmaktadır. Kulağa kaçan böcekleri bu kıskaçlar sayesinde ağaç dallarına tutunabilmekte ve yukarı doğru tutunarak çıkabilmektedir. Ayrıca, parlak bir rengi olan bu böceklerin vücut yapısı oldukça incedir. Son olarak, seri olarak hareket etme yeteneğine sahip olan kulağa kaçan böceklerini yok etmek için elektronik makinelerin yardımı ile sıvı ilaçlama yapılmasına gerek duyulmaktadır.

" } ] }