{ "title": "Kurt Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/Kurt-Bocegi-59.jpg", "date": "20.01.2024 03:14:45", "author": "Harun Duman", "article": [ { "article": "
Kurt Böceği, Dünyanın hemen her yerinde geviş getiren hayvanların ender olarak da insanın safra yollarında yerleşerek hastalık etkeni olan bir trematoddur. Morfoloji Fasciola hepatica, şekli yaprağa benzeyen yassı bir helminttir. Ön kısmında, koni biçiminde bir kısım, bundan sonra genişleme vardır. Helmint, ortalama 3 cm boyunda ve 1 cm eninde olup orta kısmı sarımsı kahverengi, kenarları koyu gri renktedir. Ön kısmında birbirine yakın bulunan 1-1.5 mm kadar çapında ağız ve karın çekmenleri, vücut yüzeyinde dikenler vardır.

Kurt Böceği Çeşitleri

Fasciola hepatica: Kurt Böceği birçok türde görülebilir. Bunlardan bir tanesi de Latince ismi ile Fasciola hepatica, koyunlarda beş yıl ya da daha uzun süre canlı kalabilir. Besinlerini vücut yüzeyinden alır. Fasciola hepatica yumurtaları oval şekilde, ortalama 140x80µ büyüklüğünde ve kapaklıdır. Yumurtlandıkları zaman içerisinde embriyon yoktur. Ortada yumurta hücresi ve bunun etrafında vitellus hücreleri bulunur.

Fascioliasis hepatica: Bir başka kurt böceği türü olan Fascioliasis hepatica'da (Fasyolyaz) klinik tanı zordur. Laboratuvar tanısı kesindir. Bu da dışkıda veya duodenumdan sondayla alınan muayene maddesinde Fasciola hepatica yumurtalarının, ender olarak dışkıda helmintin kendisinin görülmesiyle olur. Hasta, Fasciola hepatica'nın son konağı olan koyun, sığır gibi hayvanların infekte karaciğerini yemişse dışkısında bu helmintin yumurtalarına rastlanabilir (Yalancı parazitlik). Kuşku uyanan böyle bir durumda en az üç gün hastanın karaciğer (Et) yememesi önlenir ve inceleme tekrarlanır.

Dicrocoelium dendriticum: Kurt böceği türlerinden Dicrocoelium dendriticum, lanset biçiminde olup 5-15mm boyunda ve 1,5-2,5mm enindedir. Ağız ve karın çekmenleri vardır. Kapaklı olan yumurtalar ortalama 40x25µ büyüklükte, oval ve kahverengi. Bunlar dışkıyla çıkarıldıkları sırada içlerinde mirasidyum vardır. Son konağın dışkısıyla çıkan ve içinde mirasidyum bulunan yumurta, karada yaşayan belirli bazı yumuşakçaların vücudunda önce sporokist, redya, serkaryalar meydana gelir. Yumuşakçanın solunum sisteminde serkarya bir araya gelerek etrafları müküsle çevrilir. Salyangoz hareket ederken bu yapışkan ve 10-15 serkaryadan olan topak bitkiler ve taşlar üzerine bırakılır.
" } ] }