{ "title": "Orak Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/Orak-Bocegi-75.jpg", "date": "21.01.2024 08:57:29", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Orak Böceği, Orak böceği küçükken hikayesini dinleyerek uyuduğumuz Ağustos böceğinin ta kendisidir. Orak böceğini yazın çalışmadan müzik dinleyen kışın ise aç kalan tembel bir böcek olarak tanırız. Bakalım gerçekten masalda anlatıldığı gibi bir böcek mi?

Sıcak bölgelerde yaşayan orak böceğinin en bilinen özelliği öten bir böcek olmasıdır. Orak böcekleri gruplar halinde öterler ve öten orak böcekleri erkek olanlardır. Orak böcekleri karınlarındaki zarın titremesi sonucunda öterler. Yapılan araştırmalara göre ötme işinin amacı, dişi orak böceklerinin dikkatini çekmek ve onları çiftleşmeye davet etmektir. Orak böceklerinin ömürleri çok kısa olduğu için zamanlarının çoğunu gelecek nesilleri oluşturmak üzere çiftleşmeye ayırırlar. Orak böcekleri aralıksız olarak hiç durmadan ötebilen böceklerdir.

Orak böceği özellikleri nelerdir?

Dişi orak böcekleri erkeklerine göre daha iridirler. Orak böcekleri bazen insanları ağaç ya da bitki kökü zannettikleri için ısırabilirler. Ama amaçları zarar vermek değildir. Görünüşleri itibari ile çekirgeye benzerler. Bir orak böceğinin yaşam süresi aşağı yukarı 1 ay kadardır. Bu kısacık yaşamlarının neredeyse tamamına yakınını ağustos ayında yaşarlar. Dişi orak böcekleri yumurtalarını ağaç kovukları veya dallara açtıkları yarıklara bırakırlar. Yumurtadan çıkan orak böceği yavruları kendilerini toprak altında kazmış oldukları yuvaya gömerler. Yuvalarını kendi dışkılarından yaptıkları bilinmektedir. Hayatta kalabilmek için ağaçların köklerinden beslenirler ve yıllar sonra yaklaşık 20 yıl sonra topraktan çıkarlar. Yeryüzündeki ortalama 3 hafta olan yaşam sürelerini tamamlarlar. Yer altında geçen süre uyuma süresidir. Yeryüzünde en kısa yaşayan böcek olmasına rağmen yer altı süresi de hesaba katıldığında dünyada en uzun yaşayan böcek orak böceğidir. Dünya üzerinde yaşayan orak böceği çeşidi 2000 civarındadır ve her türün kendine ait bir ötme şekli vardır. Orak böcekleri bazı ülkelerde yiyecek olarak tüketilmektedir. Orak böceklerinin adeta zara benzeyen saydam kanatları vardır. Toprak altında yaşadıkları sürede kanatsız olup, yeryüzüne çıkınca ani şekilde kanatlanırlar. Orak böcekleri aynı anda hem ötüp hem yemek yiyebilme özelliğine sahip böceklerdir.

Orak böceği 3.5 cm boyunda tombul böceklerdir. Orak böceklerinin başlarında petek şeklinde 2 gözleri olup alın bölgelerinde ise 3 adet daha nokta şeklinde küçük gözleri vardır. Arka bacaklarının yardımı ile sıçradıkları için çekirge ile karıştırılırlar. Orak böcekleri gündüzleri yaprak aralarında yaşarlar. Hortumlarını ağaç filizlerine batırarak, ağaçların özlerini içerler. Erkek orak böcekleri eş aramak için öttüklerinde sesi duyan diğer kuşlara yem olurlar. Orak böceklerinin ön kanatları arka kanatlarından daha uzundur.
" } ] }