{ "title": "Osuruk Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/osuruk-bocegi.jpg", "date": "20.01.2024 06:56:57", "author": "ismail akyol", "article": [ { "article": "
Osuruk böceği, vücut rengi yeşil olup, vücudu uzunca oval şeklinde ve geniştir. Osuruk böceklerinin kışlayan türlerinde renk yeşilden kahverengine döner. Erginlerin boyları ortalama olarak 1,5 cm'dir. Yumurtalarını düzenli bir şekilde beşgen ve altıgen kümeler halinde yaprakların üstüne bırakırlar.

Bu kümelerin her birinde 20 ile 120 adet arasında yumurta bulunur. Yumurtalar ilk bırakıldıklarında şeffaf ve açık sarı ya da açık krem rengindedir. Açılmaya yakın kırmızı rengine dönüşürler.

Osuruk Böceğinde Yavrulama

Osuruk böcekleri yılda üç döl verip beş nimf döneminden sonra ergin hale gelirler. Kışı çeşitli korunaklarda ergin olarak geçirirler. Mart ayında görünürler. Bitkilere dadandığından dolayı zararlı sayılmaktadırlar. Hortum biçimindeki ağız orgenali ile bitkilerin öz sularını emerek zarar vermektedirler. Gelişmekte olan meyvelerde emgi yaptığı yerlerde açık sarı, beyazımsı renkte lekeler oluşturmaktadır. Büyümekte olan meyvelerde şekilsel bozukluklara yol açarlar. Olgunlaşmış meyvelerde zarar gören kısmın rengi açılır, buruşarak çöker. Normal dokuya göre daha serttir ve süngerimsi bir görünüm alır. Yabancı ot temizliği yapılarak müdahale edilebilir. Ayrıca çayırlık ve orman alanlarının yakınında sebze yetiştiriciliği tercih edilmemelidir. Kimyasal mücadelede bitki başına 5 ergin+nimf olduğunda ilaçlama yapılır. Çok sayıda bitkide zararlıdır.

Osuruk Böceğinin Zararları Nelerdir?

Osuruk böceklerinin en çok zarar verdiği bitkiler arasında patates, soğan, bütün sebzeler; yer fıstığı, pamuk, mısır, buğday, arpa, yulaf, şeker pancarı ve tütünü sayabiliriz. Osuruk böcekleri, pis koku çıkardıklarından dolayı İngilizce 'de \"stink bug\" adı verilmektedir. Işığa doğru yönelmelerinden dolayı geceleri lambaların etrafında uçarlar. İnsanlara zararı dokunmamaktadır.
" } ] }