{ "title": "Peygamber Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/peygamber-bocegi.jpg", "date": "20.01.2024 03:48:11", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Peygamber Böceği, diğer bilinen adı peygamber devesi, bu böcek genellikle sarımtırak ya da yeşil renkli, uzun bir gövdeye sahip, başı her tarafa rahatlıkla oynayarak hareket edebilen, oldukça iri gözlere sahip bir böcek türüdür. Genellikle peygamber böceği yaprakların arasında kendini tam bir profesyonel olarak saklar ve avını bu şekilde bekler kendisini hiçbir şekilde göstermez. Bu böceğin özelliği durduğu yerden hiç hareket etmesine gerek kalmadan alt ve üst bacakları ile sinekleri yakalar ve olduğu yerde yavaş bir biçimde avını tüketir. Peygamber böceği çoğunlukla güneşli ve meskun olan yerleri tercih etmektedir. Ayrıca peygamber böceklerinin hepsini bir araya kapalı ortama konulduğu zaman birbirlerini yerler. Normal serbest haldeyken bazı zaman dişi peygamber böceği çiftleşmeden sonra erkek peygamber böceğini yiyebilmektedir.

Peygamber Böceğinin Ailesi

Peygamber böceği özellikle tropikal ve sıcak yerleri tercih etmektedir. Bizim kendi yurdumuzda da peygamber devesi bulunmaktadır. Bu böceğin özelliği ise oldukça ince bir vücut yapısına sahip olması ve hem kahverengi hem de yeşil renkli avcı olan bir böcek olmasıdır. Genellikle çakı şeklinde kolaylıkla bükülebilen bacakları sayesinde hareket etmesine gerek kalmadan olduğu yerde kelebek, sinek ve pek çok çeşitte böcekleri kolaylıkla avlar. Peygamber böceğinin ömrü ise yaklaşık olarak 3 ile 4 ay arasında yaşayabilmektedir. Kendi familyasında ise 1800 çeşitte peygamber böceği bulunmaktadır. Peygamber böceği avlanma esnasında kendini yeşil yapraklar arasına kamufle eder ve avının yakınına gelmesini bekler. Av peygamber devesine yaklaştığı zaman hemen hamle yaparak ayaklarını uzatır ve avını ayağının arasına kolaylıkla sıkıştırır. Peygamber böceğinin kıl şeklinde çok ince antenleri vardır. Çoğunlukla ön kanatları parşömen kadar sert bir yapıda arka kanatları ise adet zar gibi incedir. Bazı peygamber böceklerinin kanadı olmazken bazılarının da yarı kanatları olan cinsi bulunmaktadır. Genellikle ön bacaklarını avlanırken arkadaki iki bacağını da yürürken kullanmaktadır.

Peygamber Böceği

Duruş pozisyonu genellikle dua eder gibidir. Ancak bu pozisyon peygamber devesinin avlanma pozisyonudur. Çünkü bu böcekler hiç doymayı bilmez sürekli böcek yakalayarak yerler. Çoğunlukla peygamber böceğinin avladıkları kelebek, tırtıl, sinek ve eşek arılarıdır. Hatta bazen çok zehirli olan örümcekleri bile avlamaktadırlar. Peygamber böceği zehirli olan böcekleri yemekten hiç çekinmez. Ayrıca dişi peygamber develeri erkek peygamber devesine göre oldukça büyüktür. Genellikle üreme sırasında erkek peygamber böceği kaçamaz ise dişi tarafından yem olurlar. Bütün bu göstermiş olduğu vahşiliğe göre peygamber böceği çiftçi ve bahçıvanlara büyük iyilik yaparak zararlı olan böcekleri tüketmelerinden dolayı oldukça faydalıdırlar. Bazı çiftçiler ise ektikleri ürünleri alabilmek için arazilerine peygamber böceğinin yumurtalarını bırakırlar. Çünkü bu obur peygamber böceği doymak bilmediği için hiç yemek bulamasa bile kendi bacağını yemekten de hiç çekinmez. Ayrıca hem bacağından hem de antenlerinden birisi kopmuş ise yerine yenisi gelmektedir. Peygamber böceklerinin ömrü ise genellikle bir mevsimdir. Ya aylarının sonunda aniden ortaya çıkar ve sonbahar ayının sonunda yumurtladıktan sonra da çoğunlukla ölürler.
" } ] }