{ "title": "Rutubet Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/rutubet-bocegi.jpg", "date": "19.01.2024 10:42:35", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Rutubet Böceği, Bütün böcekler gibi rutubet (Nem) böcekleri de evde bizleri rahatsız eden görüntü ve davranışları ile bilinirler. Rutubet böceğinin boyu kuyruğu ile 2 - 3 cm arasında değişir. Kahverengi bronz, parlak gümüş renkli olabilir, sırtı kanbur çanak şeklinde küçük tırtıl böceğinin sabit ve kanbur haline benzer. En çok rastlanan rengi parlak gümüş olduğundan gümüşçün ismi ile de anılır. Üzeri pullarla örtülüdür, kanatsız ve yassı bir böcektir. Nemli pis yerleri severler ve buralar da yaşarlar. Bu böceklerin bir diğer adı da nem böceğidir. Ayrıca gümüşçük, gümüşçin, duvar böceği gibi isimleri de vardır.

Rutubet böceği yaşam alanları nerelerdir?

Latince lepisma saccharina ismiyle da anılan bu böcekler şeker dökülen yerler, eski tahta parçaları ve deri döküntüleri yiyerek beslenirler. Evde bulunan açık yiyecekler kâğıtlar vb. En sevdikleri yiyecek grubudur. Evrak ve arşiv bölümlerinin korkulu rüyasıdır. Evin taban döşemesi, duvar kâğıtları arkası, banyo eşikleri, tuvalet eşikleri ve pis su gider yerleri yakınları, fayans ve zemin kalebodur boşlukları, kullanılmayan tesisat boruları, kazan daireleri en sevdikleri yerlerdir. Açlığa ve susuzluğa çok dayanıklıdır. Baş kısmında iki tane anten vardır yönlerini bununla tayin ederler, sürekli karanlık yerler de yaşadıkları için görme sistemleri tam gelişmemiştir. Gündüz ışıklı ortamlar da veya gece ışığın olduğu yerler de tam olarak yönlerini bulamazlar. Işıksız ortam da biraz daha iyi görürler. Bu böcekler bulundukları yerlerden çıkarak üzerindeki mikrop ve bakteriler ile evin altından üstüne her yerde gezebilirler. Bu durum da doğal olarak üzerindeki mikropları yiyeceklere ve evin diğer bölümlerine bırakırlar, bu nedenle kesinlikle evden sökülüp atılmalıdır. Bunun için en iyi yöntem ilaçlamadır.

Rutubet böceği ile nasıl mücadele edilmeli?

Bu böcekten kurtulmak için çeşitli kaynaklar da belirtilen basit yöntemler işimizin zorlaşmasından başka bir işe yaramaz, kaynaklar da belirtildiğine göre kimilerine göre yapışkan kullanmak kimilerine göre birtakım bitki ve otlardan yararlanmak, kimilerine göre de böceklerin olması muhtemel yerlerde çatlakları kapatmak etkili yöntem olarak belirtilse de zamanımızı ve sağlığımızı riske atmaktan başka bir işe yaramaz. En etkili ve kesin çözüm aşağıda belirtilen denediğimiz üründür.

Bayer K-othrine SC 50 Rutubet böceği ilacıdır, ilaç koyu sıvı şeklinde olup, 50 ml. Şeklindedir, Etken maddesi Deltamethrin'dir. Halk sağlığına açışından olumlu not olan bu ilaç kullanıldığı yerde yaklaşık bir yıl kadar etkilidir. Kokusuz ve sıkıldığı yerde leke bırakmayan bu ilaç kullanıldığında mekânın terk edilmesine gerek yoktur, bir kutu (50 ml.) ilaç dört beş litrelik suyun içine boşaltılarak ağzı kapatılır, ilaç ile suyun iyice karışması sağlanır, daha sonra uygun bir ilaç pompası ile özellikle böceğin bulunması muhtemel yerlerden başlayarak evin her tarafı ilaçlanır, ayrıca ilaç bileşiği karınca, hamam böceği, kalorifer böceği, tahtakurusu, bit, pire, örümcek, vb. Gibi birçok haşere için kesin çözümdür.
" } ] }