{ "title": "Sarıkız Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/sarikiz-bocegi.jpg", "date": "19.01.2024 20:45:09", "author": "yaşar bahşi", "article": [ { "article": "
Sarıkız Böceği, denilen hayvan; ülkemizde Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde, dünya üzerinde ise yoğun olarak Afrika'da Namibya'da bulunmaktadır. Görünüşsel olarak örümcek türünü andırmakta oluğ diğer sekizbacak örümcekler gibi ağ üretimi yapamazlar. Vücutları iki bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler; karın bölümü, yani opisthosoma denen ilk bölüm ile baş ve göğüs kaynaşımını olan yani prosoma adı verilen bölümüdür. Sarıkız böceğinde toplam 10 adet kol bulunmaktadır. Sarıkız böceğinde bulunan 10 adet kol ekleminin dağılımı ise;
Prosama denilen baş kısımda bulunan 2 adet kıskaçlı kol türü eklemli çıkıntıya kelis denmektedir. Sarıkız böceğinin kelisleri ise genellikle diğer eklemlerinden uzun ve iridir. Beslenme şekillerinden dolayı diğer iri örümcek türlerinden farklıdır. Sarıkız böceği türlerinin hemen hemen hepsi et ile beslenmektedir. Görsel olarak akrep türünün sarısı gibi görünüme sahip olan sarıkız böcekleri akrep dahi birçok hayvanı yiyerek beslenebilirler. Bu türlere halk arasında sarıkız böceği isminin haricinde böğü ya da böyü de denmektedir. Çok hızlı hareket edebildikleri bilinmekte olup zehirsiz olduğu uzmanlar ve araştırmacılar tarafından belirtilmektedir. Boyları 8-10 cm arasında değişmekte olup, avlarını dişleri ile ovuşturdukları için ısırıldığını fark edemezler. Isırdığı kısma dişleri sayesinde eti yumuşatıp yiyebileceği kıvama getiren bir sıvı bırakmaktadır. Zehirliyor olmasa da ısırdığı veya kopardığı yeri inanılmaz ve dayanılmaz bir acı kapladığı bildirilmekle birlikte saç derisinden yuvalarına götürmek ve ısı fazlalığı sağlamak için tutamla saç derisinden saç kopardığı bildirilmekte ve bilinmektedir. Hızlı koşma konusunda ise Amerika Hamamböceği diye bilinen, türlerinin en iyi koşucusu durumu ile ilk sırada yer alan eklembacaklı hayvandan sonra 2. Olarak kabul edilmektedir. Sıçrama özellikleri bulunmamaktadır. Bu nedenle daha çok sürüngenler ve diğer böcek türleri ile yani boysal yetişebilme durumu olan canlılar ile avlanmakta ve beslenmektedirler.
" } ] }