{ "title": "Şellak Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/Sellak-Bocegi-83.jpg", "date": "19.01.2024 18:15:23", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Şellak Böceği, diğer bir ismiyle coccus lacca isimli bir böcek türüdür. Bu böcek gözenekleri arasında lak adı verilen koruyucu kalkanının altında sertleşmiş bir madde salgılar bu maddeye şellak yani lak denir. Şellak böceği bu maddeyi biriktirir bu madde ezilen, yıkanabilen ve kurtulabilen bir maddedir. Şellak böceğinin salgıladığı bu madde genellikle boyacılık sektöründe, mürekkep yapımında, ahşapları cilalama da ve mühürler de kullanılan mühür mumu yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca şellak böceğinin üretmiş olduğu lak çeşitli şekerleme kaplarında da kullanılmaktadır. Şellak böceğinin dişisine gomalak böceği denilmektedir. Şellak böceği salgı maddesi olarak lak isimli bir madde salgılar gıdalarda kullanılan şellak birçok ürün üzerinde katkı maddeleri olarak birçok firma tarafından ürünlerinde renklendirici olarak da kullanılmaktadırlar.

Şellak Böceği ve Şellak Nedir?

Şellak böceğinin üretmiş olduğu salgı maddesine denir. Bu madde özellikle sakız şekerleme çikolata ve fındık kaplamada kullanılmaktadır. Ayrıca şellak böceğinin üretmiş olduğu lak madde şekerlerin üzerinde parlatıcı olarak da kullanılmaktadır. Çikolata sakız ve şekerleme alanında birçok sanayide alanında kullanılmaktadır. Şellak böceğinin ürettiği bu madde özellikle çikolata ve şekerlerin üzerinde kullanıldığından çikolata ve şekerlemelere parlaklık verir ancak şellak böceğinin ürettiği lak madde kullanılmasında dinende herhangi bir sakıncası yoktur. Şellak böceği özelliğinden dolayı üretmiş olduğu lak madde koruyucu bir madde olarak bilinir. Şellak böceklerinin çıkardıkları bu madde kırılgan veya taneli olabilirler. Ayrıca renk olarak kahverengi veya sarı tonlarda pulçuk şeklinde bulunurlar gıdaların kaplama işleminde kullanılırlar. Şellak böceği özellikle Güney Asya'da ve Hindistan'da yetiştirilen palas isimli ağaçlardan beslenirler. Şellak böceği küçük ve kanatlı bir hayvandır ve üzerlerine kondukları ağaçların kabuklarını yiyerek ağacın içindeki ağaç öz suyunu emerek beslenirler. Şellak böcekleri düşmanlarından korunmak için yüzlercesi bir birleri üzerlerine yapışarak patlayıcı bir madde salgılarlar. Öyle ki ağaçlar üzerinde salgıladıkları bu patlayıcı maddeler insanlar tarafından alınarak biriktirilir ve biriktirilen Şellak böceğinin ürettiği madde yıkanır ezilir ve kurutularak çeşitli sanayi alanları ve gıda sektörü alanlarda kullanılır.

Şellak Böceği ve Şellak Kullanım Alanları

Şellak böceğinin üretmiş olduğu bu madde özellikle sodyum borat, sodyum karbonat ve amonyak gibi alkoliklerde veya organik solventler ile eritilebilir. Şellak böceğinin üretmiş olduğu lak madde alkolle eritildiği durumda etanol ve metenoller gibi sağlam ve sert bir tabaka oluşturur. Bu tabaka evet özelliği sayesinde mobilyacılıkta çok sık alanda kullanılır. Ayrıca ses kaydedici cihazlarda şellak böceğinin üretmiş olduğu madde yine kullanılmaktadır. Şellak böceğinin üretmiş olduğu madde çeşitli ürünlerde özellikle parlatma ve kaplama olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca şellak böceğinin salgıladığı madde yıkama işleminde elmaların üzerindeki doğal mumun özelliğinin kaybetmesi durumunda elmaların üzerlerinde mum olarak kaplama yapılarak kullanılır. Fakat elmalar üzerinde kullanılan şellak böceği maddesinin kullanıldığı esnada bazen şellak böceğin üretmiş olduğu maddelerin üzerinde ezilen şellak böceklerinin parçalarının da bulunduğu bilinmektedir. Şellak böceği dünyada Koruyucu ve sertleşmiş zamklı bir madde üreten bir böcek olarak kayıtlara geçmiştir.
" } ] }