{ "title": "Sümüklü Böcek", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/sumuklu-bocek.jpg", "date": "19.01.2024 00:40:50", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "Sümüklü böcek, eklem bacaklılar türünde bir böcek değil de karından bacaklılar sınıfından, kabukları körelmiş ya da hiç bulunmayan yumuşakçalar türünden olan bir hayvan çeşididir. Sümüklü böcekler kendi aralarında çokça çeşitleri bulunmaktadır. Sümüklü böcek adını genel olarak karada yaşayan ve akciğerli salyangozlar alt sınıfında yer alan kabuksuz ya da kabuğu körelmiş olan yumuşakçalar için kullanılmaktadır. Bu böcekler yumuşak ve yapışkan bir gövdeye sahiptirler. Sümüklü böceklerin genel olanı karada ve nemli ortamlarda yaşamaktadırlar ancak başka bir sümüklü böcek türü olduğu bilinen türlerde tatlı sularda yaşadığı bilinmektedir. Sümüklü böceklerin bir kısmı bitkilerle bir kısmı ise etçil olarak solucan gibi hayvanlarla beslenir. Bu böceklerden ılıman bölgelerde yaşayan gibi türleriyle tropikal bölgelerde yaşayan türlerinin besin kaynağını bitkiler oluşturmaktadır. Avrasya bölgesinde yaşayan testacellidae türündeki böceklerin ise besin kaynağını yer altında yaşayan solucanlar karşılamaktadır. Sümüklü böcekler nemli ortamlarda yaşadığı için salgıladıkları bir madde bulunmaktadır ve bu maddenin görüntüsü sümük görünümünde olduğu için adını da bundan dolayı almıştır. Zehirli hayvan türlerinden olmadığı için bazı ülkelerde yenilirler.

Sümüklü böcekler, yaşamlarını sürdürebilmeleri için bitki yaprakları ve meyvelerin bulunduğu ortamda ve nem oranının yüksek olduğu bölgelerde yaşamaları gerekmektedir. Sümüklü böceklerde yaz ve kış uykusuna yatma durumları bulunmaktadır. Bu nedenle metabolizmaları yavaş çalışır ancak ortam koşulları yerinde ve istedikleri gibi olursa buna gerek duymazlar. Sümüklü böceklerde diğer böceklere kıyas olarak dört tane burunları bulunmaktadır ve bu sebepten çok iyi koku algılarlar. Sümüklü böceklerin üremesi yumurta ile çoğalarak olmaktadır. Sümüklü böcekler sürünerek hareket ederler ve onlarda bacak bulunmaz ayakları da yoktur. Hareket edebilmeleri de vücutlarında salgıladıkları ve kendilerine özel salgıların üzerinde ilerleyerek sağlarlar. Bu sebepten geçtikleri yerlerde salgıladıkları salgının izi bulunmaktadır. Hatta yaz aylarında bazen yerlerde sümüksü ve parlak bir iz görebiliriz işte bu izleri bırakan hayvan sümüklü böceklerdir. Bazı sümüklü böceklerin sırtlarında bir kabuğu bulunmaktadır bu türlerine de salyangoz adı verilmiştir. Bu türden olan sümüklü böcekler ise sırtlarında bulunan kabuğun kenarlarına yakın olan küçük bir delikten aldığı havayla solunum yaparlar.

Sümüklü böceklerin ağızları içinde şerit şeklinde üzeri küçük dişlerle kaplı dilini bir törpü gibi kullanarak bitkileri bu şekilde kopararak beslenirler. Kabuklu olan sümüklü böceklerin sırtında bulunan kabuk ile bedeninin arasında bir sıvı bulunur. Bu sıvı vücutlarının devamlı nemli kalmasını sağlar ve rahatça hareket etmelerini sağlar. Bu nedenle vücutlarının büyük kısmını su oluşturan kabuklu sümüklü böcekler kışın soğuktan donarak ölürler, çok sıcak havalarda ise vücutlarındaki su miktarı azaldığından kuruyarak ölürler. Bu nedenle sümüklü böcekler için en uygun ortam nem oranının yüksek olduğu ortamlardır. Daha kurak ortamlarda yaşayan sümüklü böcekler akşamları serin saatlerde nem oranı artış gösterdiği için o saatlerde ortaya çıkarlar. İnsanları ısırmazlar bu sebepten zararsız hayvanlardır. Sümüklü böcekler nemli ortamlarda yaşadığı için ve bitkiler ile beslendiği için bazı ülkelerde çok sevilerek yenilmektedir bu sebepten bazı ülkeler bu böceğin ticaretini yapmaktadırlar. Genellikle yaz aylarında çiftleşme dönemine giren sümüklü böcekler çift eşeyli hücrelere sahiptir. Bu sebepten dolayı karşı cinsten böceklere ihtiyaçları yoktur. Üremeleri yumurtlama ile olmaktadır. Bir sümüklü böcek her yumurtlama döneminde ortalama 100-200 arasında yumurta bırakır. Türkiye'de ise nemli ortamlarda yaşayabildikleri için en fazla nemli olan bölgemiz olan Marmara bölgesi ve Karadeniz bölgesinde yaşamaktadırlar.
" } ] }