{ "title": "Süne Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/sune-bocegi-7413.jpg", "date": "19.01.2024 09:27:51", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Süne böceği, günümüzde özellikle çiftçilerin baş belası olmuş ve bitkilere son derece zararı olan böcek türlerinden biridir. Bu böcek türü, bitkilere bir dadandığında tekrardan ortadan kaldırılması neredeyse imkânsız denecek kadar zordur. Özellikle tahılları tüketerek kurutması nedeni ile birçok tahıl ürününün zarar görmesine neden olabilmektedir. Süne böceği, insanlara zarar vermese bile bitkilerde bu şekilde zararlara neden olabilmektedir. Daha çok ilkbahar aylarında etkinliğini arttırarak ortaya çıkmaktadır ve uygun ortamlarda gerekli müdahaleler yapılmaz ise hızla çoğalarak yıl sonuna kadar etkinliğini korumaktadır. Sıcak havayı sevdiği için ilkbaharda biraz az olsa bile sonradan daha da çoğalmaktadır. Süne böceği, tarlalarda beslenmekte ve yaşamaktadır. Özellikle arpa, çavdar ve yulaf gibi bitkiler üzerinde yüksek oranda etkiler göstermektedir.

Süne Böceğinin Zararları Nelerdir?
Süne Böceğinin Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Süne böceği, oldukça küçük bir yapıya sahiptir. Tırnak ölçüsü ile tırnağınızın 5'te biri kadar demek mümkündür. Bu böceğin baş kısmında iki anteni bulunmaktadır. Bu anten sayesinde titreşimleri ve kendisine gelen tehlikeleri anlayabilmektedir. Süne böceği yakından incelendiğinde bir kaplumbağaya benzeyen kabuğu vardır. Ayaklarını yukarıdan görmeniz mümkün değildir. Çünkü kabuğu böceğin üzerini tamamen örtmektedir.

Süne böceği, toprak rengindedir. Bu nedenle toprakta bu böceği görmeniz oldukça zordur. Ancak çok detaylı incelemeniz gerekmektedir. Bu böcekler bazen tamamen siyah renginde de olabilmektedir. Nadiren de olsa süne böceği kırmızımsı bir yapıdadır. Kafa kısmı bir üçgene benzemektedir. Vücudu genel olarak ise yassıca ve oval bir yapıdadır.

Süne Böceğinden Korunmak için
  1. Süne böceğinden korunmak için günümüzde birçok farklı önlem alınmaktadır. Bunlardan en etkilisi biyolojik bir yöntemdir. Süne böceği, farklı böcekler tarafından yok edilebilmektedir. Bu böcekler bitkilere zararsız olduğu için bu böcekler tarlaya salınabilir.
  2. Bir diğer yöntem ise kimyasal bir önlem olan zehirdir. Süne böceği için uygun olan bazı tarımsal ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar belli dönemlerde buğday üzerine atıldığında süne böceği yaşaması mümkün olmaz. Kimyasal zehirleri ise profesyönel kişilere yaptırmanız gerekmektedir.
  3. Son olarak kültüren önlemlerden bazıları uygulanabilmektedir. Bunun için erkenci ve sert buğdaylar ekilmelidir. Bunun yanında tarladaki eski anızlar yakılmamalıdır. Bu şekilde doğa dengesi değişebilmektedir.
" } ] }