{ "title": "Tahta Kurdu", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/tahta-kurdu-1806.jpg", "date": "23.01.2024 03:23:37", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Tahta Kurdu, ağaç kurdu zararlısı olarak tanımlanır. Yetişkinleri genel olarak siyahımsı kahverengi ve koyu kırmızı renkte olur. Vücuttaki ventral kısımlar ve bacakların rengi kirli sarı, kısa ve ince kıllarla kaplıdır. Ergenler yaklaşık 2,5-5 mm vücut uzunluğuna sahiptir. Silindirik vücut yapısı olan tahta kurusunun vücudu tamamen sarımsı tüylerle kaplıdır. Tahta kurdu insanları ısırmaz. Çift kanatları olan bu böcekler otçuldur. Başlarında iki antenleri olur. Ağız yapıları da ağaçları kemirecek kadar gelişmiştir. Gündüzleri uyurlar, geceleri aktif olurlar.

Larvaları 7 mm boyunda ve sarımsı beyaz renkli olur. C şeklindeki vücutlarında baş kısmı sarımsı kahve tonunda, çene kısmı daha koyu renktedir. Başlangıçta ayrı olan larva yolları birleşerek odunu istila eder ve yapısını bozar. Thorax segmentleri geniş olup, abdominal kısmı da şişkin olur. Bunların ilk segmentlerinde dik küçük kıllar bulunur.

Tahta kurdu yaşam alanı

Tahta kurdu yaşam alanları ağaçlar, odun denilen mobilya ve kereste içleridir. İnsanların yaşadığı alanlarda malzemesi ahşap olan mobilyaları içten kemirerek bozulmasına, mobilyaların içe doğru çökmesine neden olarak ciddi hasar verirler. Vücut yapıları ince ve uzun olduğu için baş kısmı kabuklu gövdeyi ince bir çizgiyle ayırır.

Zararlı olan tahta kurtları yaşamını ahşap malzemeler içinde sürdüğü için mücadelesi oldukça zordur. Bu nedenle profesyonel şekilde tahta kurusu ilaçlaması yapılması gerekir. Tahta kurusunun uçma yeteneği çok gelişkin değildir. Ayrıca yaşam süreleri de çok uzun değildir. Bu nedenle ahşap malzemelerin içine larvalarını bırakarak bu şekilde çoğalırlar. Özellikle ahşap malzemelerden geceleri gelen kıtır kıtır sesler tahta kurusu belirtisi olarak değerlendirilmelidir. Etrafa dökülen ağaç tozları da tahta kurdu belirtisi olarak dikkate alınmalıdır. Tahta kurdu ağaçlara zarar veren bir zararlıdır. Bu nedenle ilaçlama yapılarak tahta kurdu ile mücadele edilmelidir.

Tahta kurdu insanlara zarar verir mi?

Tahta kurdunun normalde insanları ısırması ve zehirlemesi gibi bir riski bulunmamaktadır. Ancak giysilerin içine girerse yapısının sert kabuklu olması nedeniyle ve ayaklarıyla yaptığı hareketler yüzünden ciltte kabarıklığa ve kaşıntıya yol açabilir. Ayrıca evde bulunan antika gibi değerli ahşap eşyaları kemirerek zarar verebilirler. Bu yüzden fazla maddi hasara neden olabilirler. Bunlardan kurtulmak için mutlaka ilaçlama yapılmalıdır.

Tahta kurdu nasıl anlaşılır?

Tahta kurdu tahta kurusuna göre daha masum olsa da ahşap eşyalara, döşemeler büyük zararlar verebilir. Yaşamını ahşap yiyen larva olarak geçirir. Ahşap içinde ince tüneller açar. Tahta kurdunun anlaşılmasını sağlayan bazı belirtiler vardır. Bunlar;
Tahta kurdu ortalama 2-5 yaşam süresine sahiptir. Bunun da çoğunu tahta içinde gün yüzü görmeden geçirir. Bu da tahta kurdunun varlığının yaşam süresi bitene kadar anlaşılamamasına neden olur. Ancak tahta kurdu yaşamını devam ettirmek ve yumurtalarını bırakmak için nemli ahşaba gerek duyar. Mobilyaların pek çoğu bu ihtiyacı uzun süre karşılayamadığından, tahta kurdu istilası biter. Fakat devam ediyorsa mutlaka profesyonel ilaçlama yaptırmanız gerekir.

Tahta kurdu ile bireysel mücadele yapılır mı?

Tahta kurdu ile başa çıkmak sandığınız kadar kolay değildir. Tahta kurdu için etkili bir ilaç bulsanız bile bunda başarılı olamayabilirsiniz. Çünkü sadece tahta kuruları ile değil ağaç içlerine bıraktıkları larvalarıyla da mücadele edilmesi gerekir. Yaşam alanlarındaki ahşap eşyalara, mobilyalara bulaşan tahta kurdu eşyaları kullanılamaz hale getirebilir. Bu nedenle tahta kurdu ile profesyonel mücadele yapılması önerilir.

Tahta kurdu ile mücadele neden yapılır?

Tahta kurdu içine girdiği ahşap eşyaları kemirerek tozlarını dışarıya atar. Böylece ahşabın içinde kendine yol açar. Açtığı kanallar ve tüneller içinde ilerler. Kabuğu keratin adı verilen oldukça sert bir madde ile kaplıdır. Bu yüzden ahşabın içinde tozlardan ve diğer etkenlerden olumsuz etkilenmez. Ağız kısmı çok gelişmiş olan tahta kurdu döşemeleri, ahşap eşyalara, mobilyalara büyük zararlar verebilir. Geceleri daha fazla aktif olur ve kemirdikleri için ses çıkarabilir. Bu yüzden ahşap eşyalarda büyük tahribat olmaması için mutlaka tahta kurdu ile mücadele edilmeli, ilaçlama yapılmalıdır.

Tahta kurduna karşı alınacak önlemler nelerdir?

Tahta kurduna önlem almak için yaşam alanlarınızı iyice havalandırmalısınız. Bulunduğunuz ortam nemli olmamalıdır. Çünkü tahta kurdu nemli ahşapları sever. Eğer tahta kurdu olan bir ahşap eşya gözlemlerseniz mutlaka dışarıya çıkarmalısınız. Yetişkin olan tahta kurdu için sinek kapanları da bulundurabilirsiniz. Ahşap eşyalarınızın tahta kurdundan daha az zarar görmesini sağlamak için özel temizleyici ürünler kullanabilirsiniz. Ancak yoğun tahta kurusu istilasına karşı en kalıcı çözüm ilaçlamadır.

Tahta kurdu nasıl çoğalır?

Tahta kurdu yumurta bırakarak çoğalır. Bu yüzden kısa sürede sayıları hızla artar. Bireysel ilaçlama yapılarak tahta kurdu ile mücadele edilmesi çok zordur. Müdahalede geç kalınırsa ahşabın içinde tüneller açtığından ve buralara yumurtalarını bıraktığından eşyalara veda etmek zorunda kalabilirsiniz. Yine de tahta kurdundan kurtulmanız zor olur. İlaçlama tahta kurdundan kurtulmanın en etkili çözümüdür.

Tahta kurdu ilaçlaması nasıl olmalı?

Yaşam alanlarınızda tahta kurdu olduğunu düşünüyorsanız, tahta kurdu ilaçlama firması ile görüşmelisiniz. İlaçlama yapılarak tahta kurdundan kurtulabilirsiniz. Bunun için doğru ilaçların kullanılması, ilaçların tahta kurdu için etkili olması gerekir. Kullanılan ilacın ahşaptaki delik, çatlak gibi alanlara işlemesi gerekir. Özellikle sisleme makinesi ile ilaçlama yapılırsa daha etkili olur. Derin oyuklarda, diplerde çoğalan tahta kurusu ile mücadelede ilaçların böcekleri yuvalarından çıkararak imha eden bir ilaç kullanılmalıdır. İlacın öldürme etkisinin yüksek olması gerekir.

" } ] }