{ "title": "Tahtakurusu", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/tahtakurusu-2339.jpg", "date": "19.01.2024 00:16:11", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Tahtakurusu, kısa sürede çoğalan, yaklaşık elma çekirdeği büyüklüğünde haşerelerdir. Kırmızımsı bir renge sahip olan tahtakurusu kanla beslenir ve kanı emdikten sonra rengi daha belirgin bir kırmızı olur. Uzun süre hiç beslenmeden yaşamlarını sürdürebilirler. Evde fark edilen tahtakurusundan kurtulmak pek kolay değildir. Tahtakurularını evden uzaklaştırmak ve tekrar eve girmelerini önlemek için birtakım önlemler alınmalıdır. Alınan önlemler sonucu bir netice elde edilememişse profesyonel olarak ilaçlama yapılarak kurtulmaya çalışılmalıdır.

Tahtakurusu Neden olur?

Tahtakurusu için en önemli neden evde temizliğin ve hijyenin yeterince yapılmaması akla ilk gelen neden olsa da tahtakuruları daha çok dışarıdan eve getirilen haşerelerdir. Piknik sonrası ya da alışveriş sonrasında kıyafetlere gizlenerek, poşetlerin içinde eve getirilme olasılığı daha yüksektir. Örneğin tatil dönüşü bavul içinde eve getirilme olasılığı çok yüksektir.

Tahtakurusu Nerelerde Olur?

Tahtakuruları geceleri aktif olduğundan gündüzleri saklanmayı tercih ederler. Gündüzleri saklandıkları alanlara yumurtalarını bırakarak çoğalırlar. Kanla beslendikleri ve temel besin kaynakları insan olduğu için öncelikle yatak ve yatağa yakın alanlarda olurlar. Çarşafların dikiş yerleri, yorganın içi, yatak başlıklarının arka bölgesi en çok bulundukları yerlerdir. Bu alanların haricinde duvarda bulunan çatlaklar, resim çerçeveleri, oyuklar, priz içleri, dolaplar, rutubetli alanlar tahtakurularının saklanmaları için ideal alanlardır.

Tahtakurusu Isırığı

Tahtakurusu vücudun herhangi bir yerinden ısırabilse de daha çok boyun, el, kollar ve bacaklarda fark edilir. Isırıklar çizgi şeklinde ya da üst üstte sıralanmış olabilir. Vücudun değişik yerlerinde oluşan ısırıklar varsa bu birden fazla tahtakurusunun ısırdığı anlamına gelir. Isırıklar daha çok kişi gece uyurken olur. Bazı hassas bünyelerde tahtakurusu ısırığı alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Deride döküntü, kırmızı leke, kabarıklık ve kaşıntı oluşabilir.

Tahtakurusu Neden Hoşlanmaz?

Kanla beslenen ufak bir böcek türü olan tahtakurusunun hoşlanmadığı bazı uygulamalar sayesinde tahtakurusundan kurtulmak mümkündür.

Karbonat: Karbonat tahtakurusunun hoşlanmadıkları arasındadır. Tahtakurusundan kurtulmanın kolay ve pratik bir yoludur. Karbonat tahtakurusu vücudunda bulunan nemi yok ederek ölmesini sağlar. 1 bardak kadar karbonat tahtakurusunun bulunduğu alanlara serpilerek 3 gün boyunca bekletilir. 3. Günün sonunda karbonat temizlenerek yenisi serpilir. Tahtakurusu evden tamamen arınana kadar işlem üç gün arayla tekrarlanır.

Nane yağı: Nane yağı güçlü kokusu sayesinde tahtakurularının yok olmasını sağlar. Nane yağı evde tahtakurusu varlığından şüphe edilen yerlere serpilir. Tahtakurularından tamamen kurtulana kadar aralıklarla tekrarlanabilir.

Çay ağacı yağı: Tahtakurusunun hoşlanmadığı uygulamalardan biridir. Tahtakurusundan kurtulmak için 1 çorba kaşığı çay ağacı yağı 6 çorba kaşığı su ile karıştırılır. Karışım tahtakurularına karşı ilaç olarak kullanılır. Sprey tarzı bir şişeye boşaltılıp tahtakurusu bulunan alanlara sıkılır. Tahtakurusundan tamamen kurtulana kadar uygulanır.

Toz zerdeçal: Tahtakurusunun hoşlanmadığı etkili yöntemlerden biridir. Karbonatta olduğu gibi toz zerdeçal evin her tarafına serpilir. Uygulama tahtakurularından tamamen kurtulana kadar tekrarlanır.

Lavanta yağı: Tahtakurusundan kurtulmak için kullanılabilecek doğal bir yöntemdir. Lavantanın güçlü kokusu tahtakurularının ölümüne sebep olur. 15 damla kadar lavanta yağı 6-7 kaşık suyla karıştırılıp haşerelerin bulunduğu bölgelere püskürtülür.

Tahtakurusu İçin İlaç

Evde tahtakurusu fark edilmiş ve doğal yöntemlerle tahtakurularından kurtulmak mümkün olmamışsa Sağlık Bakanlığı onaylı ya da profesyonel bir ilaçlama şirketiyle anlaşarak ilaçlama yaptırılabilir. Profesyonel ekip sayesinde tahtakurularını uzaklaştırmak mümkündür. Evde ilaçlama yapıldığında ev halkının en az beş gün boyunca eve girmemeleri gerekir. Yapılan ilaçlama sadece canlı tahtakurularını yok eder. Yumurtalar için ilk ilaçlamadan 10 gün sonra tekrar bir ilaçlama yapılması gerekir. İlaçlama haricinde evde halı, koltuk, yatak gibi tahtakurularının saklandığı alanların çok iyi dezenfekte edilmesi gerekir. Ev temizliği için ilaçlamanın tamamen bitmesi gerekir.
" } ] }