{ "title": "Teke Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/Teke-Bocegi-51.jpg", "date": "20.01.2024 13:17:18", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Teke Böceği, bu böcek türü özellikle Uzak doğudaki ülkelerde yaşayan özellikle dünyadaki bütün bitkilerin kanseri şeklinde bilinen uzun antenli diğer adı \"anoplophora chinensis\" olarak tanınmaktadır. Teke böceğinin ergen olanlarının boyu yaklaşık olarak 15-20 mm ve renkleri de siyahtan sarı ve esmer renge dönen bir böcek türüdür. Teke böceğinin ortada ve her iki yanında olmak üzere üç siyah renkte leke ve beyaz renkler bulunmaktadır. Ergin olan teke böcekleri genellikle beslenmezler. Teke böceğinin larvaları çoğunlukla vücutları düzgün ve şişman olup, segmentlerinin arasında derin pileler ile bölünmüştür. Teke böceğinin larvalarının rengi beyazdır. Teke böceğinin larvalarının baş kısımları göğsünün içerisine doğru çekili olduğu için gözle bakıldığı zaman kesinlikle görülmez. Olgunlaşan larvaların büyüklükleri 20-22 mm arasında değişmektedir.

Teke Böceği Yaşam Döngüsü; Ergin teke böcekleri mayıs ile ağustos aylarında genellikle aktif olurlar. Dişi teke böcekleri yumurtalarını çoğunlukla ovipozitörleri sayesinde enine kesilmiş odun parçalarının çatlaklarının ya da yarıklarının arasına bırakırlar. Yumurtadan çıkan teke böceklerinin larvaları bulundukları diri odunun yiyerek tahrip ederler. Diri odun parçasından sadece çok ince aynı karton kalınlığında bir odun tabakası bırakırlar. Bunun için teke böceklerinin larvalarının zararları çoğunlukla dışarıdan bakıldığı zaman hiçbir şekilde belli olmaz. Fakat bazı yerlerde dikkatli bakıldığında çok incelen talaş yığınları gözle görülebilmektedir. Türkiye'nin şartlarında teke böceklerinin larvadan ergin olarak çıkmaları temmuz ile eylül ayları arasında olmaktadır.

Teke Böceği Zararları, bu böcek türü ev kirişlerinde, tavan kısımlarında ve döşemelere büyük oranda zarar vermektedir. Zarar uğramış olan sağlam diri odunlar ise teke böceğinin zararından sonra tam anlamı ile kullanılamayacak bir hale gelmektedir. Ancak bu odunlara kişi dışarıdan baktığı zaman yalnızca oval şeklinde bir çıkış deliği mevcut olmaktadır. Teke böceğinin tasallutu buradan bakıldığında kesinlikle görülmez. Görülen bu çıkış deliklerinin önünde sadece incelen öğüntüler görülmektedir. Çoğunlukla teke larvalarının bulunduğu yollar birbirleriyle bağlantılı ve kısa olarak derinlere doğru ilerleme göstermektedir. Teke böcekleri özellikle çatı kısmındaki sağlıklı olan odun parçalarına büyük oranda zarar verdiklerinden dolayı çatıların uzun süren ömrünü 15-25 seneye çökertmektedir. Ayrıca teke böcekleri telgraf ve telefon direkleri ile tahta perdelere vermiş olduğu zararlardan ötürü bunların yenilenmesi genellikle ekonomik açıdan büyük bir yük teşkil etmektedir. Aynı zamanda teke böceklerinin zarar verdiği diğer bir ağaç cinside iğne yapraklı olan ağaç türüdür.
" } ] }