{ "title": "Tesbih Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/Tesbih-Bocegi-53.png", "date": "21.01.2024 05:19:00", "author": "Hikmet Onur ÖNDER", "article": [ { "article": "
Tesbih Böceği; Latince Adı tesbih böceği olarak isimlendirilseler de bunlar gerçekte böcek familyasından değillerdir. Bu tür karada yaşamakta olan kabuklulardandır. Türkiye'de genel olarak görülen iki türü vardır. Bu türlerin isimleri Porcellio laevis ve P. Scaber'dir. Dış görünümü tesbih böcekleri düz, oval varlıklardır. Boyları ise yaklaşık olarak 1 cm'dir. Vücutları birden fazla bölümden meydana gelir. Yedi çift ayakları ve iki çift antene sahiptir. Tesbih böceklerinin kuyruğa benzemekte olan iki adet uzantısı mevcuttur.

Tesbih Böceği Davranışı ve Beslenmesi

Tesbih böcekleri bedenlerinde su tutamadıkları için yaşamlarının büyük kısmını nemli ortamlarda geçirirler. Dış mekânlarda ağaç kütüğü, kaya, saksı ve çöp kutularının altına saklanırlar. Tesbih böcekleri organik artıkları ve çürüyen bitkileri yiyerek beslenmektedirler. Bundan dolayı ise ekili alanlarda yer alan kuru otların altında sıklıkla görülürler. Nemin muhafaza edilmesi için genel olarak geceleri hareket ederler. Tesbih böcekleri evlerin iç kısmına zemin seviyesindeki kapılardan ve pencerelerden girerler. Kayar cam kapılar evlere girdikleri yerlerin başında gelmektedir. Ev sahipleri, tesbih böcekleri ile evlerin nemli ve rutubetli kısımları ile bodrum katlarında karşılaşır. Tesbih böcekleri evin bütün yerlerinde gezebilir. Garaj ve depo kısımlarında da çok görülmektedir. Tesbih böcekleri için evin çoğu yeri fazlasıyla nemsiz bir ortam olduğundan iç mekâna girdikten bir zaman sonra ölürler.

Tesbih Böcekleri ile Mücadelede

En kuvvetli yol saklandıkları yerlerin temizlenmesidir. Saklanabilecek oldukları nemli ortam olmadığı zaman tesbih böcekleri uzaklaşacak ya da ölecektir. Bu konuda ev sahiplerinin yapabileceği birtakım basit işlem vardır: Yakacak odun ve kütükler evlerden uzağa taşınmalı ve yerden yüksekte muhafaza edilmiş olmalıdır. Tesbih böceklerinin saklanmak için kullanmakta olabileceği ağaç kütüğü, tahta ve taşlar uzaklaştırılmalıdır. Kuru yaprak yığınları temizlenmeli ve kesilen çimler kesinlikle atılmalıdır. Yağmur oluklarının tıkalı olmadığı ve drenajın sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildiği yerler kontrol edilmelidir. Ekili alanlarda yer alan kuru otların temizlenmesi lazımdır. Evlerin çevresinde bulunan kuru ot ve yapraklardan arındırılmış olan bir bölge bırakılmalıdır. Bu bölge 15 ila 30 cm genişliğinde olması gereklidir. Böylelikle tesbih böceklerinin ve diğer zararlı canlıların yuvalanması önlenebilir. Evlerin civarında nemli ve gölge bir ortam oluyorsa ağaç dallarının ve bodur ağaçların budanması gerekebilir. Dış kapıların düzgün bir şekilde kapatıldığından emin olunmalıdır. Pencere yalıtım bantları ve kapı altında olan süpürgelikleri onarılmalı ve kötü durumda olanlar ise değiştirilmelidir Döşeme altındaki boşlukları tesbih böceklerinin içeriye girmesine engel olacak şekilde kapatılmalıdır. Fakat döşeme altındaki havalandırma deliklerinin hava sirkülasyonunu sağladığından emin olunması gerekir. Tuğla evlerde oturan kişiler, tesbih böceklerinin evin içerisine girmesini durdurmak için dren deliklerinin küçük plastik perdelerle kapatmayı tercih edilmektedir. Su yalıtımı, bodrum katlarındaki duvarlarda rutubeti düşürebilir. Hangi ürünlerin önerildiğini görmek için ev eşyaları satan mağaza danışmanlarından yardım alınabilir. Bazı durumlarda bodrum katlarında olan rutubetin azaltılması için nem giderici cihazların kullanılması da iyi olabilir.

" } ] }