{ "title": "Tuvalet Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/Tuvalet-Bocegi-93.png", "date": "19.01.2024 20:22:33", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Tuvalet Böceği, tuvalet böceğinin diğer isimleri, nem böceği ve gümüş böceğidir. Evlerde en sık rastlanılan rengi parlak gümüş renkli ve kahverengi olanlarıdır. Tuvalet böceği kanatsız ve yassı bir böcek türü olup üzerleri pullarla kaplıdır. Tuvalet ve banyo ortamı gibi nemli ve pis yerleri tercih ederler. Siz herhangi bir şey yapmadığınız sürece evinizi terk etmezler. Ülkemizde en fazla rastlanılan ev böceği türlerindendir. Tuvalet böceği ile mücadele sanıldığı kadar kolay değildir maalesef. Evinizde mutlaka profesyonel bir ilaçlama yaptırmanız gerekir.

Tuvalet böceği nedir, özellikleri ve korunma yöntemleri nelerdir?

Tuvalet böceği 300 bin yıldır mutasyona uğrayıp değişiklik yaşamadan kalmış bir böcek türüdür. Evlerin taban döşemelerinde, banyo ve tuvalet eşikleri, özellikle pis su giderlerinin olduğu yerler, duvar kâğıtlarının arkası, fayans ve zeminlerde oluşan kalebodur boşluklarının araları, tesisat boruları yaşamak için en sevdikleri ve tercih ettikleri yerlerdir. Sürekli karanlık ortamlarda yaşamalarından dolayı görme sistemleri gelişmiş değildir. Gözleri ışık olmayan ortamlarda çok daha iyi görür. Tuvalet böceği mikroplu ortamda yaşadıklarından dolayı evin her tarafında dolaşarak mikropları dağıtırlar. Bu bakımdan son derece zararlı olan böceklerdir. Taşıdıkları mikrop ve bakterileri özellikle mutfak kısmında yiyeceklere bulaştırmaktadırlar.

Yaklaşık 1 yıl kadar hiçbir şey yemeden yaşayabilmektedirler. Oldukça obur bir böcek cinsi olan tuvalet böceği aklınıza gelebilecek her şeyi tüketme özelliğine sahiptirler. Duvar kâğıtları, kitap ciltleri, toz şeker, un, tahıl, ekmek kırıntıları en sevdikleri şeylerdir. Normal şartlarda yaşam süreleri 1-3 yıl arasıdır. Ancak rutubet ve yiyecek koşulları çok çok uygun ise 8 yıla kadar da yaşayabilmektedirler. Çiftleşmeden önce yaklaşık 30 dakika kadar aşk dansı yaparlar.

Tuvalet böceğinden kurtulmanın en önemli yolu evdeki nem oranını azaltmaktan geçer. Kapı eşikleri ve özellikle banyo tuvalet eşikleri çamaşır suyu ile silinirse tuvalet böceklerinin yumurtaları yok olur. Evinizdeki çatlakları kapamak da bir çözümdür, fakat en kesin çözüm ilaçlamadır. Evinizi sık sık havalandırıp güneş ışığı almasını sağlamalısınız. Sabun kokusunu hiç sevmezler bu yüzden Arap sabunu ile evinizi sık sık silmeye özen gösterin. Şekere bayıldıkları için bir miktar toz şekeri karbonat ile karıştırıp bulundukları yerlere koyabilirsiniz. Bu onlar üzerinde öldürücü bir etkiye sahiptir. Borik asit ve patates karışımı da etkili olabilmektedir.

Her ne kadar bunları uygulamanıza rağmen tuvalet böceklerinden kurtulamadıysanız o zaman en kesin çözüm, Bayer K-othrine denilen ilaçtır. İlacın etken maddesi deltamethrin olup koyu renkli ve sıvı haldedir. İlaç uygulandığı ortamda aşağı yukarı 1 yıl kadar etkilidir. Kokusuz bir ilaç olup evinizi terk etmenize gerek bulunmamaktadır. Tuvalet böceğinin bulunması muhtemel yerleri ilaçladığınızda diğer haşerelerden de kurtulmanızı sağlar.
" } ] }