{ "title": "Uğur Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/ugur-bocegi.jpg", "date": "21.01.2024 09:13:06", "author": "ESRA TOPAL", "article": [ { "article": "
Uğur böceği, böcek olmasının aksine türlerin içinde en sevimli hayvan çeşididir. Özellikle havaların ısındığı ve çiçeklerin cıvıl cıvıl açtığı süreçlerde ortalığa çıkan insana mutluluk veren türlerdendir. Halk arasında omza konduğunda uğur getirdiğine inanılan bir çeşittir. Peki, neden uğur böceği denilmektedir? Halk arasında Şans böceği olarak da anılan uğur böceği siyah beneklerle kaplı, kırmızı renkteki bu sevimli yaratıkların köklü ve yayılan bir hikâyesi bulunmaktadır. Eski tarihlerde tarlalarına dadanan bitlerle uğraşmak zorunda kalan çiftçilerin yardımına uğur böcekleri onları yemeye başlayarak büyük dertten kurtarır. Böylelikle çiftçiler kendilerini kurtaran bu böceklerin şans getirdiklerine inandıkları için uğur böceği demeye başlamışlar. Bir başka inanışa göre halk arasında yedi sayısının uğurlu olmasından gelmektedir. Bu da uğur böceklerinin üzerinde yedi tane benek olmasından kaynaklanmaktadır.

Uğur böceklerinin en sevdikleri yemek yaprak bitleridir. Bir uğur böceği gün içinde 50 ile 100 arası bit yiyebilmektedirler. Bu sebepten uğur böcekleri yeşilliklerin bol olduğu bahçe, orman ve çimenlerle kaplı parklarda dolaşmayı oldukça severler.

Uğur Böceğinin Vücut Yapısı Nasıldır?

Yaklaşık olarak 5 ile 8 milimetre uzunluğunda olan uğur böceklerinin bazıları 1 santimetreye kadar uzayabilmektedir. Vücut yapıları yarım küre şeklinde olup, ön kanatlarında siyah minik benekler bulunmaktadır. Bazılarında 2 bazılarında 7 bazılarında ise 50'den fazla benek bulunmaktadır. Kanatlarının rengi turuncu, sarı ve siyah renklerde olabilmektedirler. Baş tarafları ön kanatlarına bitişik olan uğur böceklerinin kısa duyargaları ve 6 adet de kısa bacakları bulunmaktadır.

Uğur Böceklerinin Yaşam Şartları Nasıldır?

Ufacık boylarına rağmen oldukça düşmana sahip olan uğur böcekleri özellikle kuşlar, karıncalar, örümcekler ve kertenkeleler ile başı oldukça derttedir. Yalnız bu düşmanlara karşı oldukça usta taktikleri bulunmaktadır. Ufak vücutlarına rağmen beyinleri çok hızlı çalışmaktadır. Tehlike anında olduklarını hissettikleri zaman eğer uçamayacak durumdalarsa hemen ters dönerek bacaklarını hafifçe içeri çekerler ve bacaklarından sarı sıvı salgılamaya başlarlar. Bu düşmanları defedecek nitelikte oldukça kötü bir kokudur ve kırmızı renkte olan bu koku karşısında sonunda düşmanları dayanamayıp kaçarlar böylece düşmanlarından kolaylıkla kurtulabilmektedirler.

Uğur Böcekleri Nasıl Ürerler?

Dişi uğur böceği ilkbaharda 400 adet yumurta yapmaktadır. Yumurtladıkları mekânın özellikle çiçek yapraklarıyla dolu yeşil bir yer olması onlar için oldukça önemlidir. Yumurtadan doğan yavru uğur böcekleri oldukça aç oldukları için yuvalarındaki yapraklarla beslenmektedirler. Yumurtadan çıkan larvalar öncelikle birer larvadır. Büyümek ve güçlenmek için beslenmeye ihtiyaç duyan larvalar büyüdükçe sık sık deri değiştirirler. Bu evreden sonra bir müddet bekleme ve gelişim evresine giren uğur böcekleri değişim ve gelişim geçirerek büyümeye devam ederler. 1 haftalık beklemeden sonra uğur böceği derinin içinden çıkarak hafif şeffaf renkte bir hale bürünür. Gelişmiş, kırmızı ve iri siyah benekli bir uğur böceği olması için yaklaşık 30 veya 60 gün geçmesi gerekmektedir.

Uğur Böcekleri Kış Aylarını ve Yaşamlarını Nasıl Sürdürürler?

Uğur böcekleri çok uzun yıllar yaşayabilmek özelliklerine sahiptir. Yaz aylarındaki gibi rahat uçamadıkları için soğuk kış günlerini geçirebilecekleri yerler olan ağaç oyukları ve içi boş kovukları sahiplenirler. Kimi zamanlar ise gruplar halinde pencere boşluklarına doluşarak kışın soğuk sürecinin geçmesini beklerler.

Dünyada 3000'den fazla uğur böceği bulunmaktadır. Her birininse rengi büyüklüğü farklıdır. Kimi söylentiler uğur böceği beneklerinin yaşlarını gösterdiği şeklindedir. Bu benekler sadece uğur böceğinin hangi çeşide ait olduğunu bildirmektedir.
" } ] }