{ "title": "Uyuz Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/uyuz-bocegi.jpg", "date": "21.01.2024 15:26:04", "author": "Zeynep Güneş", "article": [ { "article": "
Uyuz Böceği, Uyuz böceği insanların derisi altında tüneller açarak ilerler. Bu böcek türlerinin dişileri erkeklerine göre daha küçüktür. İnsana zararı olan uyuz böceğinin dişisidir. Bu böcek türünün büyüklüğü ortalama 2-3 mm büyüklüğündedir. Vücut yapıları yuvarlaktır. Bacakları 8 ayaklıdır. Uyuz böceği deri altına girdiğinde yavrulama yapar. İnsan vücudunda aşırı kaşıntıya sebep olur. Deride döküntü, kızarma ve kabarıklığa yol açar. Bu böcekler insanların kıl diplerinde iltihap oluşturur.

Deri altında yaşadığı için bu böceğe deri böceği de denir. Bu böceğin vücut rengi kirli sarıya benzer. Böceğin deriye girmesinden sonra hastalık belirtisi olarak geceleri uzun süreli kaşıntılar meydana gelir. Vücuda girdiğinde ilk önce ince derili yerlerde yayılmaya başlar. Koltuk altı, dirsek içi, parmak arası gibi. Uyuz böceği insan vücudunda kışın ve sonbaharda daha çok görülür. Tedaviye ancak 15 gün sonra cevap verilir. Küçük olduğundan dolayı ancak mikroskop ile görülebilir bu böcekler. Bu böceğin insan vücuduna girmesinin mikropla alakası yoktur. Bu böcekler kirli insan vücuduna da temiz insan vücuduna da girebilir. Yaşlı, genç, çocuk herkeste görülebilir. Deride uyuz böceğinin varlığı kaşıntı, iltihap ve kabuklanma ile belli olur. Bu böcekler evcil ya da vahşi hayvan vücudunda da görülebilir.

Hayvan vücudunda kılların dökülmesi, deride kepeklenme, kaşıntı ve pullanma belirtileri gösterir. Uyuz böceğinin sebep olduğu uyuz hastalığını taşıyan hayvan ya da insanla temas halinde karşı tarafa da bulaşır. Hayvanlarda bu böceğin temizliği daha kolaydır. Çünkü deri içine girmezler. Yapılan araştırmalara göre ortalama olarak dünyada 300 milyondan fazla uyuz böceğinin sebep olduğu hastalığa rastlanmıştır. Eğer tedavi edilmezse vücutta bir süre dinlenir ve tekrar ortaya çıkar. Kullandığınız kıyafetleri yüksek derecede yıkan ve kızgın ütü ile ütüleyin. Evi temizlerken elektrik süpürgesinin torbasını sık sık değiştirin ve mutlaka torbanın ağzını sıkıca kapatıp öyle çöpe atın.
" } ] }