{ "title": "Yaprak Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/Yaprak-Bocegi-14.jpg", "date": "19.01.2024 13:24:32", "author": "Hikmet Onur ÖNDER", "article": [ { "article": "Yaprak Böceği, Dünya içesinde yüzyıllardır birlikte yaşamış olduğumuz hayvanların, bitkiler ve diğer canlıların kendi hayatları içerisinde çok ilginç ve ilgi çekici özellikleri mevcuttur. Doğayı ortak olarak kullandığımız bu canlıların ilgi çekici özellikleri genel olarak ya savunma veya saldırı eğilimli özellikler taşır ve canlılara verilmiş olan bu özel yetenekler genel anlamda kamuflaj şeklinde olmaktadır. Kamuflaj özelliği saldırı esnasında avına görünmeyecek şekilde yaklaşmak için, savunma esnasında ise yırtıcı olan canlılardan saklanmak amacıyla kullanılır. Tam bir kamuflaj ustası olan yaprak böcekleri, bilimsel olarak ismi ise 'Eophyllium Messelensis' hayvanı kendilerini korumak amacıyla yaprak şekline girebilme yeteneğine sahiptir. Bu hayvanın yeteneği aşırı şaşırtıcı bir şekilde tamamen bir kamuflajdır.

Yaprak Böceği Özellikleri; Yaprak Böceği'nin kusursuz olan kamuflaj özelliği ilk defa, Almanya'da bulunmakta olan bir yaprak böceği fosili vasıtası ile keşfedilmiştir. Almanya'da fosil memleketi olarak hitap edilen Messel yerinde çalışma yapmış olan Alman bilim adamlarının bulmuş olduğu fosil ile beraber, yaprak böceği hakkında birden fazla önemli bilgi elde edilmiş olmaktadır. Tam olarak 47 milyon yıldır dünya içerisinde yaşamlarını devam ettiren bu yaprak böceklerinin boyları tam olarak 6 santimetreye kadar uzanabiliyor. Kamuflaj kralı olarak bilinen yaprak böcekleri, düşmanlarından ve yırtıcı canlılardan korunmak için birden fazla ağacın yaprak çeşitlerini taklit edebilmektedirler.

Yaprak Böceği Nerede Yaşar? Yaprak böcekleri Güneydoğu Asya ve civarındaki adalarda ikamet ederler, buralarda hayatlarını devam ettirirler. Yaprak böceklerinin, bütünüyle yaprağa benzeyen bu vücutları dişilerde 10 santimetreye, erkeklerde ise 6 santimetre civarına kadar uzanmaktadır. Genel anlamda kendi şekillerinden küçük ya da kendi şekillerinden büyük bir yaprak çeşidine sahip olan ağaçlarda kamufle olmadıklarından dolayı, insanlar genel şekilde onları yaprak sanarak üzerine basıp öldürürler. Yaprak böcekleri gündüz zamanlarında her ne kadar sakin durup tüm gün kamufle şekilde olmuş olsalar da gece zamanlarında besin aramaya başlarlar. Gece zamanlarında besin aradıkları zaman kendilerine yakın boyutta olan küçük kuşlara bile saldıracak kadar yırtıcı hayvanlardır. Dişi yaprak böcekleri çiftleşme sonrasında büyük olacak şekilde gri yumurtlar salar. Çok sonra yumurtadan çıkmış olan genç yaprak böcekleri, yetişkinlik çağına tam anlamıyla gelene kadar sayısız şekilde metamorfoza uğrarlar. Renk ve şekil değiştirirler. Yaprak böcekleri küçük böceklerdir fakat yırtıcı bir böcek cinsidir.
" } ] }