{ "title": "Yusufcuk Böceği", "image": "https://www.bocek.gen.tr/images/yusufcuk-bocegi.jpg", "date": "19.01.2024 15:38:54", "author": "Özge Koçak", "article": [ { "article": "
Yusufçuk böceği, eklem bacaklılar familyasında yer almaktadır. Bu böcekler, pek çok kişi tarafından sevilmeyen bazı kişiler tarafından da beğenilen bir canlı türüdür. Yusufçuk böceklerinin insanlara bir zararının olduğu görülmemiştir. Aksine yusufçuk böceklerinin dolaylı da olsa faydasının olduğu tespit edilmiştir. Bu faydaların en önemlilerinden biri sivrisinekleri avlaması ve bunun sonucunda sivrisinek sayısında azalma görülmesidir. Yusufçuk böceğinin mucizevî bir yapısından ilham alınarak günümüz teknolojisinde bazı yapıların oluşumuna fayda sağlamıştır.

Yusufçuk böceği, Odonata takımına ait bir canlı olarak bilinmektedir. Kız böceği, su bakireleri, helikopter böceği ve iğnecik gibi isimlerde kullanılmaktadır. Güneşli havaları severler. Bu nedenle sıcak havalarda sıkçayusufçuk böceğine rastlayabiliriz. Helikopter böcekleri olarak da bilinen yusufçuk böcekleri göl, akarsu ve dingin su birikintilerinde bulunurlar. Yaklaşık olarak 5000 tür yusufçuk böceği vardır. Yusufçuk böceklerinin ömürleri yaklaşık olarak 6-7 yıldır. Hayatlarının ortalama 1 yıl kadarını suda geçirirler. Henüz gelişmemiş olan yusufçuk böcekleri suda, yetişkin yusuf böcekleri ise atmosfer havasını soluyarak yaşarlar. Gelişmemiş olanları ise tek hücreli olan canlılarla beslenip hayatlarına devam ederler.

Yusufçuk (Helikopter) böceği özellikleri nelerdir?

Yusufçuk böcekleri uçarlar ve havada hareket etmeden asılı bir şekilde durabilirler. Son derece esnek kanat yapılarına sahiptirler. Kanatlarını diğer uçan canlılar gibi üzerine katlayamazlar. Bu sebeple kanatları hep açık şekilde durur ve hareket ettirme şekilleri de diğer böceklere göre farklıdır. Gövdeleri metal görünümüne benzeyen halkalardan oluşur. Buz mavisinden bordoya kadar çok çeşitli renkte olabilen iki çift kanatları vardır. Yusufçuk böceğinin bazı türleri saatte 95 km hızla uçabilirler. Duyma özellikleri yoktur. Koku alma duyuları da diğer böceklere göre çok fazla gelişmemiştir, ancak en iyi görebilen böcek olarak adlandırılırlar.

Yusufçuk böcekleri, büyük göze sahip olan böcek türüdür. Bu özellikleri sayesinde çok iyi bir avcı olarak bilinen böceklerdir. Henüz havada iken avlanırlar ve kendi ağırlıkları kadar bir besini tüketebilirler. Avını gözüne kestirir, havadayken ona çarpar ve ayakları ile yakalayıp güçlü çeneleriyle yerler. Yusufçuk böcekleri etobur böceklerdir. Küçük böceklerle beslenmektedirler. Bu böcekler, sivrisinek, tatarcıklar, arılar ve kelebekler olabilir. Doğanın dengesinin korunması için bu böceklerin önemi de oldukça fazladır.

Yusufçuk böceği çiftleşmesi

Yusufçuk böceklerininerkeklerinin, dişilerine karşı çok kaba oldukları görülmüştür. Bu sebeple çiftleşmeleri çok ilginçtir. Kesinlikle kur yapmak gibi bir özellikleri yoktur. Erkek yusufçuk böceği, dişisini helikopter manevraları ile yakalayıp peşinden sürükler ve dişisini ısırır. Erkek yusufçuk böcekleri henüz ergen olmayan ve yumurta bırakmaya hazır olan dişilere saldırırlar. Dişi yusufçuk böceği ise erkek böceklerden kaçmaya çalışır. Çiftleşme sonrası dişi yusufçuk böceği erkeğin kafa etini yiyerek beslenir. Bu nedenle her erkek yusufçuk böceği hayatı boyunca sadece bir kez çiftleşebilir.

Yusufçuk böceği insanlar üzerinde olumlu hisler de bırakmaktadır. Mesela yusufçuk böceği aşkın simgesidir ve bu böceğin kolyesini takan bir kişi kendisine uğur getireceğine inanmaktadır. Ayrıca bu böceğin uğur böceğine âşık olduğu gibi rivayetlerde vardır.

" } ] }