Akrep Böceği Türleri ve Özellikleri

Akrep böceği, sıcak ve kurak iklimlerde yaşayan, sert zırhları ve zehirli iğneleri ile dikkat çeken bir canlıdır. Dünya genelinde 1753 türü bulunan akrepler, Türkiye'de ise 23 türe sahiptir. Avlanma şekilleri ve üreme yöntemleriyle ekosistem içinde önemli bir rol oynarlar.
Akrep Böceği Türleri ve Özellikleri
13 Eylül 2024

Akrep Böceği


Örümceğimsiler grubunun Scorpiones takımından olan akrep böceği, genellikle sıcak ve kurak iklim koşullarında yaşayan, vücutları sert ve kalın bir zırh benzeri tabaka ile örtülü olan, kavisli ve kalkık kuyruklu, kuyruğunda zehirli iğnesi bulunan bir böcek türüdür. Akrepler, insanlar için ciddi tehlikeler oluşturabilirler. Akrep sokması sonucunda hayatını kaybeden insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Bu nedenle akrepler görüldükleri yerde korku ve paniğe sebep olurlar.

Yapılan araştırmalara göre dünya üzerinde akrebin 1753 adet türü bulunmaktadır. Türkiye'de ise 11 cinste toplanan 23 türü bulunmaktadır. Akrebin boyu, cinsine ve yaşadığı iklim koşullarına göre değişiklik gösterse de 3 cm ile 23 cm arasında bir boy uzunluğu görülmektedir. Dünyanın en uzun akrebi, 23 cm boyu ile Heterometrus swammerdami türüdür. Ortalama akreplerin ömrü sekiz yıldır; fakat doğada yaşayanların daha kısa yaşadığı düşünülmektedir.

Akrep Böceği Nerede Yaşar?


Akrep böceği, doğada en dayanıklı böceklerden biridir. Karlı bölgeler hariç, ormanlık alanlarda, çöllerde ve taşlık alanlarda yaşayabilirler. Genellikle tropikal ve tropik altı iklim koşullarının olduğu bölgelerde daha fazla görülürler. Akrepler, sıcaklığa duyarlı ve neme bağımlı olduklarından genellikle ılık ve nemli bölgelerde yaşamayı tercih ederler. Gündüzleri ağaç kabuklarının altında, duvar oyuklarında, taş aralarında ve yer altında kazdıkları dehlizlerde görülürler. Geceleri ise akreplerin en aktif olduğu zamandır. Akrepler, diğer böcekler gibi dik duvara tırmanmayı başaramazlar.

Akrep Böceği Nasıl Ürer?


İlkbahar mevsimi geldiğinde erkek akrepler, dişileri arayıp döllemeye çalışırlar. Erkeğin spermleri, eşey açıklığında ve dışarı çıkmış durumda bir kese içerisinde bulunurlar. Erkek akrep, bu kese içerisindeki spermleri kıskaçları ile alır ve dişiyi bulduğu zaman dişinin eşey açıklığına yapıştırır. Bunu başardıktan sonra hemen kaçar, çünkü akreplerin çiftleşmesi erkek açısından son derece tehlikelidir. Bazen dişilerin kendisini döllendiren erkeği yemesi ile sonuçlanır. Akrebin çiftleşmeden sonraki doğum süresi 7 ile 12 ay arasında değişmektedir. Bu sürenin sonunda her bir dişi 10 ile 60 larva arasında doğurur. Doğduklarında toplu beyaz cisimcikler gibi görünürler. İnce kıskaçlı, kuyruklu sinek böceklerine benzerler. Annelerinin bacaklarından sırtına tırmanırlar. Anneleri bir süre yavrularını sırtında taşır. Bu zaman sırasında annenin sırtından düşen yavrular tekrar anneye tırmanmayı başaramaz ise su kaybından yaşamlarını yitirirler. İlk deri yani kabuk değişimlerini de annelerinin sırtında yaparlar.

Akrep Böceği Nasıl Beslenir?

Akrepler, yırtıcı bir tabiatları olmasına rağmen avlanma konusunda uzman değillerdir. Havadan ve yerden gelen titreşimlerle algıladıkları besinlerini takip ederek avlamak yerine, sinsice pusuda bekleyerek avlarlar. Başlıca besin kaynakları şunlardır:

  • Kırkayak
  • Eklem bacaklı diğer böcekler
  • Örümcek türü böcekler
  • Büyük akrepler, yavru yılanlar ve kertenkeleler

Akrepler, avlarını kıskaçları ile yakaladıktan sonra sokarak hemen öldürürler. Akrepler, ne kadar zehir vereceklerini avlarına göre belirlerler.

Akrepler, metabolik hızı en düşük hayvanlardan biridir. Bu yüzden çok az besin ile yetinebilirler. Bir akrep, aylarca hatta iki yıl kadar hiçbir şey yemeden hayatta kalabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Aycihan 12 Temmuz 2024 Cuma

Akrep böceğinin yaşam yerleri arasında çöller ve ormanlık alanların bulunması doğru mu? Bu çeşitlilik, akreplerin her tür iklime uyum sağlayabileceğini mi gösteriyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Evet Aycihan, akrep böceklerinin yaşam yerleri arasında çöller ve ormanlık alanlar gibi farklı ortamların bulunması doğrudur. Bu çeşitlilik, akreplerin oldukça geniş bir yelpazede iklim ve çevre koşullarına uyum sağlayabildiklerini gösterir. Akrepler, hem sıcak çöl iklimlerinde hem de nemli ormanlık alanlarda hayatta kalabilme yetenekleriyle bilinirler. Bu adaptasyon kabiliyetleri sayesinde, dünya genelinde çok çeşitli habitatlarda yaşayabilirler.

Çok Okunanlar
Teke Böceği Yaşam Döngüsü
Teke Böceği Yaşam Döngüsü
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Şark Hamam Böceği Türleri ve Özellikleri
Şark Hamam Böceği Türleri ve Özellikleri
Böcek Çeşitleri Nelerdir?
Böcek Çeşitleri Nelerdir?
Ev Böcekleri Türleri
Ev Böcekleri Türleri
Kırmızı Böcek Yaşam Alanı
Kırmızı Böcek Yaşam Alanı
Uçan Hamam Böceği Türleri ve Özellikleri
Uçan Hamam Böceği Türleri ve Özellikleri